Project

"Facet" Hoofdkantoor Mediq

In totaal is er 24.500 m² kantoorruimte gerealiseerd waarvan farmaciebedrijf Mediq ruim de helft in gebruik heeft. Onder de kantoren zit op maaiveldniveau een parkeergarage met 430 parkeerplaatsen. De vormgeving van de glazen gevel van het 200 m¹ lange gebouw heeft de kenmerken van een geslepen diamant. Vandaar dat het project de naam “Facet” heeft gekregen.

Locatie:
Utrecht
Opdrachtgever:
ING Real Estate Development NL - Den Haag
Architect:
Ibelings van Tilburg Architecten - Rotterdam
Aannemer:
Bouwbedrijf Berghege - Oss
Johan Loeffen, projectmanager

“Voor bijzondere gebouwen zoek je partijen die bewezen hebben de moeilijkheidsgraad aan te kunnen. Je kiest niet voor de eerste de beste constructeur om de hoek.”

Johan Loeffen, projectmanagerING Real Estate

Projectinformatie

Alle kanten optimaal belicht.

Facet is het sluitstuk van de bebouwde geluidswal langs de A2 bij Utrecht. Naast de functie om Leidsche Rijn vrij te houden van geluidsoverlast en het gebruik als kantoorpand, is deze blikvanger door de vele stijgende en dalende lijnen een spectaculair gezicht voor de automobilisten op de snelweg.

Van een bijzondere constructie met een afwijkende vorm wordt al snel gedacht dat de uitvoering prijzig zal zijn. Niets is minder waar. Door vanuit de constructie een slim, eenvoudig, rechttoe-rechtaan model te ontwerpen, kan met boerenverstand en deskundig technisch inzicht een veelzijdig maar kostenefficiënt ontwerp worden gerealiseerd. SWINN past dit toe in alle onderdelen van de constructie. De hoofddraagconstructie van het gebouw bestaat voor 90% uit prefab betonnen kolommen en kanaalplaatvloeren met vrije overspanningen. Diverse betonnen kernen zorgen voor stabiliteit. Op de plaatsen waar gevels naar binnen/buiten knikken zijn stalen buisprofielen gebruikt in plaats van betonnen kolommen. Stalen kokerkolommen volgen de kniklijnen en dragen de gevels en vloerranden. Elegant en toch complex: precies naar de zin van SWINN.

In het gebouw zijn drie atria gemaakt over de volle hoogte van het pand. In die open ruimtes verbinden vorkvormige loopbruggen verschillende verdiepingen met elkaar. Het glazen atriumdak ligt op een slanke, onderspannen staalconstructie. Deze ruimten hebben een eigen duurzame klimaatvoorziening. Er is gedacht aan lange termijn warmte- en koudeopslag in de bodem. Warmtepompen gekoppeld aan lage temperatuurverwarming zorgen er vervolgens voor dat er geen gas meer nodig is om het gebouw te verwarmen. Het meewerken aan zo’n op de toekomst gericht gebouw, sluit helemaal aan bij de filosofie van SWINN. Wij zijn er trots op dat onze deskundigheid en inventiviteit een beroep is gedaan.