Project

Parkeergarage Gouwezone

De ondergrondse parkeergarage en een parkeerdek op maaiveld geven de gebruikers van de 3 separate GouweZone kantoren voldoende parkeergelegenheid.

Locatie:
Gouda
Opdrachtgever:
Ericis - Gouda
Architect:
EGM Architecten - Rotterdam
Aannemer:
Coördinatie uitvoering door Ericis
Donald Dinkelaar, directeur

“Het door Ericis ontwikkelde kantorenproject GouweZone behoort tot de nieuwe generatie flexibele kantoorpanden, met een EPC van < 0.30, volledige koeling en een GTO van 0 uur. Uiteraard speelt de opzet van de constructie bij een dergelijke ontwikkeling een belangrijke rol van betekenis. Door Ericis is een bewuste keuze gemaakt voor SWINN. Tot de verantwoordelijkheid van SWINN behoorde flexibiliteit, pragmatisch denken en sturing geven bij de opzet en uitwerking van het prefab constructie-bouwteam. Met een uitstekend resultaat tot gevolg!”

Donald Dinkelaar, directeurEricis B.V.

Projectinformatie

Deze drie kantoorpanden behoren tot de nieuwe generatie werkomgevingen. Ze bieden een hoge mate van comfort, design en functionaliteit. En dat met een minimaal gebruik van fossiele brandstoffen. Het kantorencomplex is voorzien van een klimaatsysteem op basis van betonkernactivering. Een warmtepomp onttrekt in dit systeem energie aan het grondwater en leidt deze warmte door het pand. SWINN werkt altijd graag mee aan dit soort ‘Positive Building’-projecten.

Om ruimte te geven aan de betonkernactivering werd gekozen voor een speciaal vloersysteem. De zogenoemde Betonson Wing-vloeren met daaroverheen een verhoogde computervloer hadden de juiste overspanning en boden genoeg ruimte aan de ventilatiekanalen en voor de betonkernactivatie aan de onderzijde van de vloeren. Omdat de gevel vrij indeelbaar en veranderbaar moest zijn, is besloten om deze geen gewicht te laten dragen. Een betonnen kolomstructuur staat nu langs de gevels en draagt een betonnen ringbalk waar de Wing vloeren op liggen. De stabiliteit van het duurzame gebouw wordt gehaald uit het centraal gesitueerde lift- en trappenhuis.

Precies deze stabiele schacht was essentieel bij het ontwerp van de onderliggende parkeergarage. Daar biedt hij, door de centrale plaats in het gebouw, de rijbanen een obstakelvrije route met een maximaal aantal parkeerplaatsen. In dit project heeft SWINN technisch vernuft toegepast en alle wensen weten te vatten in één slim ontworpen hoofddraagstructuur.