Project

HMC radiotherapiecentrum Antoniushove

Het nieuwe radiotherapiecentrum West, 4.450 m² bvo, is een initiatief van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) en huistvest o.a. 6 bestralingsruimten.

Locatie:
Leidschendam
Opdrachtgever:
Medisch Centrum Haaglanden
Architect:
de Jong Gortemaker Algra - Rotterdam (Total Engineering)
Aannemer:
J.P. van Eesteren | TBI - Gouda

Projectinformatie

Het nieuwe radiotherapiecentrum voor HMC (Haaglanden Medisch Centrum) concentreert verschillende oncologische zorg op één plek. Hiervoor zijn binnen een gebouw van ca. 4.500 m², zeven bestralingsruimtes geplaatst waarvan 2 casco zijn opgeleverd voor toekomstig gebruik. Verder zijn er binnen het gebouw patiëntenfuncties en kantoren gevestigd.

Voor bestralingsruimten wordt vaak voor een ondergrondse oplossing gekozen vanwege de zwaarte van het benodigde beton en de gevoeligheid van de apparatuur.

HMC heeft echter gekozen voor een gezonde omgeving voor patiënt en staf. Dit is binnen het gebouw bereikt door de bestralingsruimten bovengronds te plaatsen en veel daglicht naar binnen te laten. Wat de constructie betreft hebben wij de dikke betonnen wanden van de bestralingsruimten als constructief element gebruikt. De vloeren van bovenliggende kantoren hangen aan deze bunkers.

Ook is er gezorgd voor voldoende zicht op groen. Niet alleen voor de gebruikers van het gebouw zelf, maar ook voor de gebruikers van de naast gelegen gebouwen. Deze kijken nu uit op gegolft dakvlak bedekt met mos-sedum.

De Jong Gortemaker Algra heeft voor het ontwerp een Design and Health award in ontvangst mogen nemen. Nu dingt het radiotherapiecentrum mee naar de ARC2017 Award van ‘de Architect’.