Project

Mortuarium Schiphol

Het nieuwe mortuarium met een bvo van ca. 500 m² wordt gebouwd op basis van het Cradle to Cradle (C2C) principe.

Locatie:
Schiphol
Opdrachtgever:
Schiphol Real Estate - Schiphol
Architect:
Moen & van Oosten Architekten - Rotterdam
Aannemer:
Bouwbedrijf De Vries en Verburg - Stolwijk

Projectinformatie

Duurzaam mortuarium op Schiphol

We staan er niet vaak bij stil maar ook vervoer van overledenen is een aspect van een luchthaven. Het gaat daarbij om repatriëring van en naar Nederland waarbij overledenen korte tijd in het mortuarium op Schiphol verblijven.

Cradle to Cradle

Het mortuarium van Schiphol gaat een duurzaam gebouw worden. Er wordt gewerkt vanuit het principe Cradle to Cradle (C2C), waarbij een positieve voetafdruk op het milieu een streven is. Gebruikte materialen moeten na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Ook wordt er gewerkt aan het behalen van een BREEAM-keurmerk. Tijdens het ontwerpproces wordt direct rekening gehouden met de duurzaamheid van materialen. Dit zorgt voor interessante uitdagingen, zeker voor een relatief klein gebouw als het mortuarium op Schiphol. Grote, standaard dakdozen zijn bijvoorbeeld niet C2C. Zo ben je als constructeur ineens aan het rekenen aan milieuvriendelijk gelijmde houtsnippers.