Project

Georgine Sanderstoren

De 66 appartementen bevinden zich op de 2e t/m 10e verdieping van de woontoren. Op de begane grond komen winkels en op de 1e etage 31 parkeerplaatsen.

Locatie:
Gouda
Opdrachtgever:
Woonpartners Midden-Holland - Gouda
Architect:
01-10 Architecten - Rotterdam
Aannemer:
Van Wijnen - Stolwijk

Projectinformatie

Een dichterlijk stel woontorens in Gouda Oost zorgt voor duurzame samenwerking

Tegenover de Leo Vromantoren aan de Sportlaan in Gouda wordt een gelijkwaardige woontoren gebouwd: de Georgine Sanderstoren. Dit ‘paar apart’ wordt de blikvanger van het nieuwe Gouda Oost.

De beide torens zijn met 30 meter hoogte duidelijk familie van elkaar, maar qua bouwsystematiek zijn er duidelijke verschillen. Net als het stel waar de torens hun namen aan danken. Met het aanbouwen van de tweede woontoren in Gouda Oost wordt een bijzonder stel in naam weer herenigd. De torens zijn namelijk vernoemd naar het dichterskoppel Leo Vroman en Georgine Sanders.

Duurzaam samenwerken
“Dit project is een mooi voorbeeld van duurzaam en integraal samenwerken. Doordat we de eerste woontoren ook samen oppakten, konden we nu met hetzelfde ontwikkel- en realisatieteam snel en efficiënt onze kennis inzetten voor de tweede toren. Dit levert naast tijdswinst ook een enorme kwaliteitsslag op”, aldus Theo Rook, regiodirecteur Van Wijnen West. Daarbij blijkt telkens weer dat het maken van een helder ontwerp van groot belang is voor de haalbaarheid van een project.

Op het oog hetzelfde
De op elkaar lijkende torens hebben een andere bouwsystematiek. In de ontwerpfase werd duidelijk dat er andere wensen en eisen waren. Na een aantal variantenstudies kwam SWINN tot de meest economische oplossing.

De hoofddraagconstructie van de Leo Vromantoren is opgetrokken met een tunnelbekisting, terwijl de Georgine Sanderstoren wordt gebouwd met een wanden-breedplaatsysteem en prefab betonnen gevels. De verandering van bouwsystematiek komt voort uit de indeling van de appartementen, die niet compatibel is met het bouwen in een tunnelsysteem. Daarnaast heeft de Georgine Sanderstoren op de onderste twee bouwlagen andere functies gekregen in het plan. Met een kolom-balkenstructuur kan namelijk aan het gewenste commercie-en-parkeren-plan voldaan worden.