Project

Georgine Sanderstoren

De woontoren is opgebouwd met winkels op de begane grond, 31 parkeerplaatsen op de 1e etage en 66 appartementen op de 2e t/m 10e verdieping.

Locatie:
Gouda
Opdrachtgever:
Woonpartners Midden-Holland - Gouda
Architect:
01-10 Architecten - Rotterdam
Aannemer:
Van Wijnen - Stolwijk

BEKIJK DE VIDEO

Projectinformatie

Een dichterlijk stel woontorens in Gouda Oost zorgt voor duurzame samenwerking

Tegenover de Leo Vromantoren aan de Sportlaan in Gouda is een gelijkwaardige woontoren gebouwd: de Georgine Sanderstoren. Dit ‘paar apart’ is de blikvanger van het nieuwe Gouda Oost.

De beide torens zijn met 30 meter hoogte duidelijk familie van elkaar, maar qua bouwsystematiek zijn er duidelijke verschillen. Net als het stel waar de torens hun namen aan danken. Met deze twee woontorens is een bijzonder stel in naam weer herenigd. De torens zijn namelijk vernoemd naar het dichterskoppel Leo en Tineke Vroman, die onder de pseudoniem Georgine Sanders dichtte.

Duurzaam samenwerken
“Dit project is een mooi voorbeeld van duurzaam en integraal samenwerken. Doordat we de eerste woontoren ook samen oppakten, konden we nu met hetzelfde ontwikkel- en realisatieteam snel en efficiënt onze kennis inzetten voor de tweede toren. Dit leverde naast tijdswinst ook een enorme kwaliteitsslag op”, aldus Theo Rook, regiodirecteur Van Wijnen West. Daarbij blijkt telkens weer dat het maken van een helder ontwerp van groot belang is voor de haalbaarheid van een project.

Op het oog hetzelfde
De op elkaar lijkende torens hebben een andere bouwsystematiek. In de ontwerpfase werd duidelijk dat er andere wensen en eisen waren. Na een aantal variantenstudies kwam SWINN tot de meest economische oplossing.

De hoofddraagconstructie van de Leo Vromantoren is opgetrokken met een tunnelbekisting, terwijl de Georgine Sanderstoren is gebouwd met een wanden-breedplaatsysteem en prefab betonnen gevels. De verandering van bouwsystematiek komt voort uit de indeling van de appartementen, die niet compatibel is met het bouwen in een tunnelsysteem. Daarnaast heeft de Georgine Sanderstoren op de onderste twee bouwlagen andere functies gekregen in het plan. Met een kolom-balkenstructuur kon namelijk aan het gewenste commercie-en-parkeren-plan voldaan worden.