Collega Arend Gilijamse met pensioen

gepubliceerd op:

Onze collega Arend Gilijamse, die maar liefst 37 jaar lang een waardevolle bijdrage aan SWINN heeft geleverd, gaat met pensioen. Afgelopen weekeinde hebben wij hem in het zonnetje gezet en afscheid van hem genomen.

Afscheid nemen betekent niet alleen het einde van een professionele reis, maar ook de gelegenheid om terug te kijken. Arend zelf deelt enkele van zijn gedachten met ons:

Hoe kijk je terug op de afgelopen 37 jaar als modelleur bij SWINN?

“Wat ik belangrijk vind aan werken in het algemeen is de menselijke interactie, vooral onder collega’s. Die heb je, zeker in mijn geval, de meeste tijd om je heen. Ik heb door de jaren heen altijd leuke, interessante collega’s om mij heen gehad. Werken is tenslotte ook iets sociaals. Dat was vooral ook merkbaar tijdens de vele uitjes die wij met elkaar hebben gehad.”

Gevraagd naar de grootste veranderingen in zijn werk gedurende de afgelopen decennia, licht Arend toe:

“De grootste verandering voor mij is de omschakeling van tekenen op het tekenbord met Rotring pennen naar Autocad tekenen geweest. Van met de hand lijnen trekken naar tekenen met de computer vond ik een grotere verandering dan van Autocad ‘tekenen’ naar Revit ‘modelleren’.” Arend voegt toe: “Revit modelleren is wel totaal anders dan Autocad tekenen maar heeft wel raakvlakken.”

Wat de projecten betreft, vertelt Arend lachend:

“Na 37 jaar kan ik wel zeggen dat ik aan heel veel verschillende projecten heb gewerkt. Nieuwbouw, verbouw en renovaties van woningen, bedrijfsgebouwen, scholen, winkels, ziekenhuizen en industriële projecten. Teveel om op te noemen.”
Arend denkt even na en voegt toe: “Wat ik mij ook kan herinneren is dat wij in de begintijd een afdeling gevel- en dakbeplating hadden en een afdeling staalconstructie voor het maken van werktekeningen. Ik heb een aantal jaren gevel- en dakbeplating uitgewerkt voor een leverancier. Dat is weer een heel andere ervaring.
Ik weet ook nog goed dat ik samen met oud-collega Evert Simons voor een leverancier van prefab betonelementen werktekeningen heb gemaakt en dat wij tot half 1 ’s nachts bezig zijn geweest omdat er een deadline lag. In tegenstelling tot de laatste 20 jaar, werd er vroeger trouwens best veel ’s avonds overgewerkt.”

Gevraagd naar hoogtepunten in 37 jaar SWINN, blijft Arend bescheiden:

“Nou, ik kan niet echt één specifiek hoogtepunt noemen” vertelt Arend. “Ik vond elk project een uitdaging en ik heb altijd mijn best gedaan om dat zo goed mogelijk te doen. Wat er wel uitspringt is dat ik, bijna mijn hele SWINN loopbaan, voor Croda (nu Cargill Gouda) gewerkt heb. Dat waren voornamelijk verbouwingen aan een oud industrieel complex.”

Arend sluit af met een persoonlijke noot:

“De omgang met collega’s en de mensen van de externe partijen vond ik het allerbelangrijkste. Die persoonlijke contacten waren en zijn voor mij van wezenlijk belang. Ik ben dankbaar dat ik in al die jaren vele waardevolle contacten heb mogen ervaren anders had ik het hier niet zolang uitgehouden, denk ik.”

Bedankt!

Arend, bedankt voor je toewijding, inzet en collegialiteit gedurende de afgelopen 37 jaar. Geniet van je welverdiende pensioen.

Als u Arend wilt verrassen met een persoonlijk woord of attentie, kunt u deze sturen naar ons kantoor: Burgemeester Jamessingel 41, 2803 WV Gouda of naar pv@swinn.nl. Wij zorgen ervoor dat uw boodschap bij hem terechtkomt.