Feestelijke start bouw Voorzieningencluster Westergouwe in Gouda

gepubliceerd op:

Afgelopen maandag verrichtten kinderen van het kindcentrum, samen met twee Goudse wethouders, met veel enthousiasme de openingshandeling van de bouwstart van het nieuwe Voorzieningencluster Westergouwe. Deze mijlpaal is het resultaat van bijna drie jaar intensieve samenwerking met de verschillende ontwerpteams.

Het Voorzieningencluster, dat een oppervlakte van ruim 12.000 m² beslaat, zal naar verwachting over ruim een jaar gereed zijn.

Westergouwe: Goudse waterrijke woonwijk

Westergouwe is een nieuwe, waterrijke woonwijk in Gouda die momenteel in aanbouw is. De wijk zal de komende jaren uitgroeien tot een complete woonwijk met ongeveer 4.500 woningen. Tegen het einde van 2024 zal naar verwachting de helft van de wijk voltooid zijn.
Momenteel maken de bewoners gebruik van tijdelijke voorzieningen, maar zij kijken reikhalzend uit naar een permanent centrumgebied met onder andere een supermarkt, detailhandel, horeca en een zorgcentrum. Het Voorzieningencluster markeert de start van dit nieuwe centrumgebied.

Het Voorzieningencluster

Het ontwerp van het Voorzieningencluster is tot stand gekomen door intensieve samenwerking met Gemeente Gouda, Woonpartners, bbn, BDP architecten, Nelissen, M3E en Mobius en huisvest straks:

Constructief ontwerp

De appartementen in dit project zijn op traditionele wijze opgebouwd met dragende betonwanden en breedplaatvloeren. De constructieve uitdaging lag vooral in de stapeling van appartementen bovenop de school, en op de sporthal op de eerste verdieping en de grillige maatvoering van het gebouw en de gevelopeningen.
Daarom is constructief gekozen voor een gewichtsbesparende breedplaatvloer die in twee richtingen draagt. De gevelkolommen zijn geïntegreerd in de HSB-gevels. Om in de toekomst zoveel mogelijk indelingsvrijheid te behouden, is de stabiliteit opgelost in de gevels en bij de verticale stijgpunten.

Met veel enthousiasme kijken wij uit naar de voortgang van de bouw van het Voorzieningencluster in onze eigen stad Gouda.