Helix genomineerd voor de Nationale Staalprijs

gepubliceerd op:

Het kantoorgebouw Helix in Utrecht is genomineerd voor de Nationale Staalprijs in de categorie 'Karakteristieke stalen bouwdelen'. De uitreiking van de prestigieuze prijs vindt plaats op 15 oktober tijdens de Staalbouwdag.

Helix, een nieuw kantoorgebouw van circa 14.000 m², bestaat uit vier kantoorlagen en twee parkeerlagen onder het gebouw. Het meest opvallende kenmerk is de spiraalvormige trap in het atrium, het centrale punt van het gebouw. Deze trap, met zijn grote diameter, lijkt te zweven. Dit effect werd bereikt door de balustraden dragend uit te voeren in staal. Er is speciale aandacht besteed aan de bepaling van de eigenfrequentie om hinderlijke trillingen te voorkomen.

In opdracht van projectontwikkelaar AM werkten SWINN en Paul de Ruiter Architects intensief samen in de voorlopige ontwerpfase om een helder bouwkundig en constructief ontwerp te realiseren. Dit resulteerde in een gebouw met slechts een minimaal aantal kolommen en vloeroverspanningen van 16 meter. De constructie is hybride, met een hoofddraagconstructie van staal, kanaalplaatvloeren en prefab betonnen kern- en schachtwanden. De parkeerkelder is ter plekke gestort.

De voorbereidingen, volledig uitgewerkt in BIM onder leiding van BAM, zorgden voor een probleemloos bouwproces dat volledig volgens planning is uitgevoerd.

Met deze nominatie wordt het inventieve en esthetische ontwerp van Helix erkend binnen de Nederlandse staalbouwsector.
Meer informatie over de nominatie leest u op de website van de Nationale Staalprijs .