Ambitieuze transformatie Watertoren

gepubliceerd op:

De watertoren van Zwijndrecht - en het gebied daaromheen - ondergaat een ambitieuze transformatie. De monumentale toren uit 1897 krijgt nieuwe functies. Daarmee krijgt deze iconische plek een nieuw leven.

De watertoren is gebouwd naar een ontwerp van architect F.A. de Jongh. In 1964 is de toren gerenoveerd waarbij een nieuwe kap is geplaatst. Nu, meer dan 50 jaar na die aanpassing, wordt de toren opnieuw gerenoveerd naar het ontwerp van RoosRos Architecten.

Icoon van Zwijndrecht
Het uitgangspunt is hoe dan ook dat de watertoren een toekomst krijgt als een icoon van Zwijndrecht door de toren zichtbaar, benaderbaar en leefbaar te maken. De toren ligt langs de Oude Maas en van hieruit is er een prachtig zicht op Dordrecht.

Constructieve uitdaging
De transformatie omvat voor ons een constructieve uitdaging. Naast het realiseren van een aantal vrij indeelbare etages, wordt het dak opgetild voor een transparante cilinder waarmee een panoramisch uitzicht boven het watervat gerealiseerd wordt.

Introductiefilm
De exacte invulling van de ontwikkeling van zowel de toren als het gebied er omheen wordt medebepaald door de publieke interesse. Op www.oaseaandemaas.nl vindt u een introductiefilm en meer informatie.