Antoni van Leeuwenhoek

gepubliceerd op:

Het ontwikkelen van nieuwe technologieën is voor het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis, het Antoni van Leeuwenhoek (AvL), in Amsterdam een continue proces. Dit vraagt om aanpassingen van de behandelruimtes.

Samen met De Jong Gortemaker Algra architecten hebben wij al diverse ruimtes gerenoveerd. Onze rol hierbij is te onderzoeken of een aanpassing haalbaar is voor het gewenste doel.

Voorbeeld
In het bestaande ziekenhuis was een nieuwe ruimte gewenst voor bestralingsapparatuur (de brachyruimte). Hiervoor waren zware wanden vereist maar de bestaande vloer was te licht om deze wanden te dragen.

De oplossing
Het project leek niet haalbaar, maar gelijktijdig was dit voor ons een uitdaging te zoeken naar inventieve varianten.
Als oplossing stelden wij voor om op de bestaande vloer rondom een betonnen balk van 60 cm hoog te storten. Qua belasting kon dit nog net op deze vloer.
Nadat de balk op sterkte was, werden op de balk de nieuwe wanden gestort. Hierdoor werd de vloer niet extra belast.
Na het uitharden van de wanden kon de balk bij de deuropening worden weggezaagd en inmiddels is de ruimte klaar om te worden afgebouwd en ingericht.

Op deze manier hebben wij bijgedragen aan de doelstelling van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis; ‘Grensverleggend in onderzoek en zorg’.