Apotheekgebouw op bestaand fundament

gepubliceerd op:

In de afgelopen jaren stond het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam in het teken van renovatie, verbouwing en nieuwbouw. Het nieuwe apotheekgebouw is het sluitstuk van de grondige renovatie.

Hergebruik bestaand fundament

Samen met Gortemaker Algra Feenstra architecten hebben wij het ontwerp hiervan gemaakt, waarbij het bestaande fundament een belangrijke rol vervult.
Het oude gebouw is gesloopt, maar het nieuwe apotheekgebouw wordt op de bestaande kelder en fundatie gefundeerd. De grote voordelen hiervan zijn, dat:

Extra palen door bestaande kelder

De uitdaging voor de constructie was met name dat de nieuwe draagstructuur afwijkt van de bestaande en dat de draagkracht onvoldoende was. Hiervoor waren extra palen nodig, die zijn aangebracht door geboorde gaten in de bestaande keldervloer.
Om goed in beeld te krijgen hoe de bestaande constructie zich houdt in combinatie met de geboorde gaten, de nieuwe palen en fundatie, is een eindige elementenmodel gemaakt waarmee de krachtswerking en de vervormingen zijn getoetst.

Overspanning van 18 meter

Op de begane grond wordt het goederen-ontvangstcentrum gerealiseerd. De toegang voor vrachtwagens wordt verleend door een kolomvrije overspanning van maar liefst 18 meter. Dit wordt mogelijk gemaakt door de bovenliggende dragende prefab gevelelementen samen te laten werken als wandligger.

Momenteel is de bouw van het 7 verdiepingen tellende gebouw, uitgevoerd door De Vries en Verburg, gevorderd tot op de 5e verdieping.
De planning is dat het nieuwe Apotheekgebouw in het voorjaar van 2020 wordt opgeleverd.