Bouw kantoorgebouw Helix gestart

gepubliceerd op:

De geplande viering van de bouwstart kon helaas niet doorgaan, maar de bouw van het multi-tenant kantoorgebouw Helix, in Leidsche Rijn Centrum Utrecht, is wel degelijk gestart.

Het indrukwekkende kantoorpand van circa 10.000 m² aan het Reykjavikplein wordt door BAM Bouw en Techniek gebouwd.

Constructief ontwerp

In opdracht van AM hebben wij samen met Paul de Ruiter Architects een mooi, helder constructief ontwerp gemaakt.

Het gebouw zal bestaan uit vier kantoorlagen en twee parkeerlagen onder het gebouw met ruimte voor circa 150 parkeerplaatsen.
Een spiraalvormige trap die zichtbaar is vanaf de A2 vormt het hart van gebouw. Hiermee wordt beweging en daarmee gezond werken gestimuleerd. De trap moet ook zorgen voor een gevoel van verbondenheid tussen de medewerkers van de verschillende bedrijven die hier gaan werken.

Toegepaste draagconstructie

De wens was om een flexibel kantoor te realiseren. Dit is bereikt door te werken met grote vloeroverspanningen tot 16 meter. Dit stramien past ook uitstekend bij de onderliggende parkeergarage die nu vrijwel geen obstakels kent.

Het is een hybride constructie geworden, opgebouwd uit een hoofddraagconstructie van staal en kanaalplaatvloeren.
De kernen rondom de vluchttrappenhuizen en lift zijn opgebouwd uit prefab beton. De kelder is in het werk gestort en gefundeerd op vibro palen.

Het complete engineeringstraject is met alle bouwteampartners uitgewerkt in een BIM coördinatie model waarin ook alle onderdelen van leveranciers volledig op elkaar zijn afgestemd.

De oplevering van Helix vindt plaats in het tweede kwartaal van 2021.