Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek opgeleverd

gepubliceerd op:

De nieuwe ‘Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek’ in Waddinxveen is 6 april jl. opgeleverd. Dit nieuwe onderwijsgebouw met een bvo van 3.600 m² is in opdracht van Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB) gerealiseerd.

Een visitekaartje voor het bouwtechnisch onderwijs

In samenwerking met het Coenecoop College heeft SPB, een opleidingsbedrijf voor jonge bouwvakkers in de regio Gouda en Rijnstreek, het initiatief genomen tot het oprichten van deze nieuwe Bouwacademie.

De Bouwacademie straalt echt ‘bouwen’ uit. Het gebouw bestaat uit 3 bouwdelen, die alle drie zijn uitgevoerd met een eigen, toepasselijke gevelbekleding.
Zo vindt het theorie onderwijs plaats in het bouwdeel dat met staal is omhuld. In het gemetselde deel worden de praktijklessen in metselen en tegelzetten gegeven. En het houten bouwdeel is bestemd voor toekomstige timmerlieden.

Het ontwerp

Het ontwerpteam bestond uit Topos, als ontwerpend architect, installatie adviseur De Blaay-Van den Bogaard en SWINN als constructie ontwerper en adviseur.

SPB wilde met de Bouwacademie de zichtbaarheid van het bouwtechnisch onderwijs vergroten. Daarom is er bij het ontwerp veel glas gebruikt en door een transparante gevel zijn de verschillende werelden van de bouw letterlijk zichtbaar.

De les- en vaklokalen zijn flexibel indeelbaar en akoestisch van elkaar gescheiden door de centrale entreehal. De constructie bestaat uit in het werk gestorte funderingen en vloeren. Het skelet is uitgevoerd in een staalconstructie met kanaalplaatvloeren.

Op de toekomst voorbereid

De academie kan in de toekomst verder groeien en uitbreiden. Wij hebben in het plan al rekening gehouden met een extra verdieping op het stalen bouwdeel en het houten bouwdeel kan horizontaal uitgebreid worden.