De hoogte in op een toplocatie

gepubliceerd op:

Direct aan het metrostation ‘Noord’ van de Noord/Zuidlijn komen twee woontorens met 219 huurwoningen in opdracht van Wonam. Het project Kavel 3N4 combineert wonen, werken en horeca.

De beide torens, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, bieden een prachtig uitzicht over Amsterdam en het IJ. De begane grond wordt een plek van ontmoeting waarbij de grote open ruimte plaats biedt aan horeca en retail, en toegang tot werkplekken geeft.

Fundering en draagvermogen
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste manier om dit gebouw te funderen. Samen met Crux is, aan de hand van Plaxis-berekeningen, voor Kavel 3N4 gekozen voor een uitgekiende palenconfiguratie op de tweede zandlaag. Door voldoende spreiding van de belasting en een juist inheiniveau is een evenwichtige oplossing gerealiseerd voor de fundering van het project.

Uitkragingen en constructieve uitdagingen
SWINN heeft gewerkt aan de constructie van de twee woontorens. Typerend aan de torens zijn de uitkragingen en over het algemeen geldt: hoe groter de uitkraging hoe groter de uitdaging.

Bij de kleinere woontoren, van 45 meter, zal door een hybride constructie van staal en beton een uitkraging van 3,90 meter van de kopgevel worden gerealiseerd. Aan de kant van het busstation komt een uitkraging van maar liefst 6 meter. Deze wordt geheel opgevangen door de betonnen scheidingswanden van de woningen. De tweede woontoren in het project wordt 75 meter hoog en krijgt een fraaie insnoering op de 13e verdieping.