Doelmatig en efficiënt samenspel van beton en staal

gepubliceerd op:

Met de Beroepscampus in Middelharnis, met een omvang van 10.800 m² bruto vloeroppervlakte, is Nederland een uniek onderwijsgebouw rijker. De indrukwekkende nieuwbouw aan de Langeweg biedt onderdak aan zowel vmbo als mbo, waardoor één doorgaande leerweg in één gebouw ontstaat.

In opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben wij voor fase Zuid het esthetische ontwerp van RoosRos Architecten vertaald naar een constructief ontwerp, overzichtstekeningen en hoofdberekeningen. Bij fase Noord heeft SWINN namens de opdrachtgever de constructieve advieswerkzaamheden van VO t/m directievoering voor zijn rekening genomen.

Functioneel, flexibel en voordelig

In de mix van functionele indelingen, flexibiliteit en kosten is gekozen voor een kolommenstructuur van prefab beton. “Verder is gebruik gemaakt van dragende prefab gevels en stabiliteitswanden bij de trappenhuizen. De vloeren betreffen kanaalplaatvloeren met stalen liggers, die in de vloeren zijn geïntegreerd. Alle vloeren zijn voorzien van een gevlinderde druklaag, waardoor geen afwerkvloer meer nodig was. Bovendien werd hiermee voldoende geluidsisolatie gerealiseerd” vertelt Wouter van der Bas, projectleider.

Het gebouw heeft een stramienraster van 3.900 mm. “Op de meeste plekken hebben we overspanningen van 2 x 3.900 mm aangehouden”, aldus Van der Bas. “Hierdoor kwamen we op een kolomstructuur van 7.800 mm, wat goed overeenkomt met de afmeting van een leslokaal. In de aula van de Beroepscampus is een stalen zichtportaal toegevoegd, zodat meer ruimte onder de vide ontstaat. Doordat een kolom hier ontbreekt, kan de ruimte voor de tribunetrap ook dienst doen als podium.”

Publicatie

In onze publicatie van het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw leest u meer over dit project en onze rol als coördinerend constructeur.