Een toost op het bestemmingsplan voor de nieuwe Rijnstate locatie in Elst

gepubliceerd op:

Vorige week bracht Rijnstate met haar projectpartners een digitale toost uit op de goedkeuring van het bestemmingsplan van de nieuwe vestiging van Rijnstate in Elst.

De nieuwbouw betreft een voorziening van 13.000 m2 BVO voor een breed poliklinisch en diagnostisch aanbod en dagbehandelingen met (beperkte) avond- en weekendopenstelling. Het gebouw is zo ontworpen dat de uitbreiding met onder andere een short stay afdeling relatief eenvoudig gerealiseerd kan worden.

Rijnstate Arnhem blijft de hoofdvestiging voor met name de complexe zorg. Het ziekenhuis in Elst wordt de hoofdlocatie voor de specialismen dermatologie, pijncentrum, oogheelkunde en Vitalys (kliniek tegen overgewicht). Er komt ook een diagnostisch en zorgcoördinatiecentrum en een vrij toegankelijke ontmoetingsplek met horeca.

Constructief ontwerp

Het door ons gemaakte ontwerp van de hoofddraagconstructie sluit naadloos aan op het architectonisch ontwerp van GAF.
Tijdens het ontwerpproces hebben we verschillende constructieve varianten beschouwd en een aantal keuzes open gehouden. In het begin van het DO hebben we in samenspraak met het ontwerpteam en de beoogde aannemer definitieve keuzes gemaakt op basis van flexibiliteit, kosten en uitvoerbaarheid. Op basis van alle afwegingen hebben we de hoofddraagconstructie ontworpen in prefab betonkolommen met in het werk gestorte betonvloeren voorzien van voorspanning zonder aanhechting. Hierdoor hebben we de relatief grote vloervelden toch van een slanke, economische vloer kunnen voorzien.

Doordat het ziekenhuis dicht bij het spoor ligt spelen trillingen vanuit het spoor een belangrijke rol. Samen met Cauberg Huygen hebben we gekeken wat de invloed van de verschillende constructieonderdelen was op de stijfheid van het gebouw. Door verschillende aanpassingen hebben we volgens de berekeningen van Cauberg Huygen de constructie zo ontworpen dat er minimale trillingshinder vanuit het spoor zal optreden.

Bouwplanning

Het consortium Berghege Heerkens Unica start in de zomer met de bouw met de verwachting dat begin 2023 het ziekenhuis geopend kan worden.