Hyde Park in de schijnwerpers: Bouwproject 'Notting Hill' op koers

gepubliceerd op:

De bouw van woongebouw ‘Notting Hill’ van Hyde Park in Hoofddorp vordert voorspoedig en dat is voor ons reden genoeg om dit bijzondere project eens extra in de spotlights te zetten.

Notting Hill

‘Notting Hill’, met een totale oppervlakte van ruim 35.000 m² bvo, vormt het tweede deel van deze opmerkelijke gebiedstransformatie. SWINN treedt in opdracht van KBM Groep op als hoofdconstructeur voor dit bouwproject, dat ontworpen is door MVSA architecten en geïnspireerd is op de gelijknamige wijk in Londen. Het omvat zes onderling verbonden appartementengebouwen, met een centrale binnentuin als middelpunt.

Deze zes gebouwen, met elk een eigen karakter, bieden in totaal 310 gevarieerde woningen. Daarnaast voorziet het project in een gezamenlijke plint met openbare voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden, een fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage van 6.000 m2 met ruimte voor 160 auto’s.

Constructief ontwerp

Voor het afstemmen van de constructie van de zes verschillende gebouwen op het toegepaste bouwsysteem “tunnelbouw”, waarbij juist gezocht wordt naar repetitie, is intensief overleg geweest tussen SWINN, MVSA en KBM.

Bijzondere aandacht is besteed aan een efficiënte overdracht van bouwlasten naar de onderliggende kolomstructuur van de parkeergarage, om kostbare overdrachtsconstructies te vermijden. De ondergrondse parkeergarage is in het werk gestort en gefundeerd op Fundex-Combipalen. De constructie van de binnentuin is gedilateerd van de woningblokken en voorzien van een gewichtsbesparende vloer.

Gebiedstransformatie

Hyde Park is een van de meest ambitieuze bouwprojecten van Nederland, geïnitieerd door Snippe Projecten B.V. en BPD Gebiedsontwikkeling. Het voormalige kantorenpark Beukenhorst-West wordt hier getransformeerd tot een autoluwe en gasloze woonwijk. In totaal zullen hier 3.800 woningen verrijzen, verdeeld over unieke projecten, waarvan er al 1.636 gepland zijn.

Inmiddels zijn verschillende deelplannen in uitvoering. Zo is De Vries en Verburg al klaar met het eerste deelplan 'Kensington', met 233 appartementen en 124 sociale huurwoningen. Dura Vermeer is bezig met de realisatie van deelplan 3, 'Camden Town', bestaande uit 563 studentenwoningen. En recentelijk is Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V. begonnen met het vierde plan, 'Knightsbridge', goed voor 406 appartementen.

En wij zijn trots op onze bijdrage aan het tweede deelplan ‘Notting Hill’ dat gestaag vordert. De oplevering staat gepland voor eind 2024.