Kantoorgebouw Helix opgeleverd

gepubliceerd op:

Geheel volgens planning is kantoorgebouw Helix in Utrecht opgeleverd. Dit nieuwe kantoorgebouw van ca. 10.000 m² bestaat uit vier kantoorlagen en twee inpandige parkeerlagen onder het gebouw met ca. 150 parkeerplaatsen.

Het kantoor is een blikvanger vanaf de A2 waarbij de spiraalvormige trap in het hart van het gebouw gelijk in het oog springt. Deze Helix trap zorgt voor beweging, ontmoeting en verbinding van en tussen de gebruikers.

Bij deze trap ligt ook onze trots

In samenwerking met de leverancier is een constructiesysteem ontworpen om deze ronde trap met grote diameter in de vide van het gebouw een zwevend effect te geven. Hiervoor zijn diverse berekeningen gemaakt om met name de vervormingen en trillingen beheersbaar te houden.

Duurzaamheid en welzijn: uitgangspunten bij het ontwerp

Het ontwerp is efficiënt en het minimale gebruik van bouwmateriaal zorgt ervoor dat het interieur flexibel aanpasbaar is. Zo kan eenvoudig ingespeeld worden op wisselende behoeften van de huurders.
In goede (BIM) samenwerking is het ons, als bouwteam, gelukt een gezonde werkomgeving te creëren. Dit heeft geleid tot een optimale score bij de WELL Building certificering en een GPR-duurzaamheidsscore van acht.

Toegepaste draagconstructie

In de voorlopige ontwerpfase hebben SWINN en Paul de Ruiter Architects nauw samengewerkt om zowel bouwkundig als constructief een helder ontwerp te krijgen. Dit heeft geleid tot een gebouw met een minimaal aantal kolommen in de vrije ruimte met vloeroverspanningen van 16 meter.
Er is gebruik gemaakt van een hybride constructie met een hoofddraagconstructie in staal, kanaalplaatvloeren en prefab betonnen kern- en schachtwanden. De parkeerkelder is in het werk gestort.

Het ontwerp is door alle betrokken bouwpartners volledig in BIM uitgewerkt, onder regie van de BAM. Deze voorbereiding heeft geleid tot een probleemloze bouw die volledig binnen de gestelde planning is gerealiseerd.
De komende tijd nemen de verschillende huurders hun intrek in dit prachtige kantoorgebouw en zijn wij met hen trots op het resultaat.