Karakteristieke uitstraling in ere hersteld

gepubliceerd op:

De statige vrijstaande villa aan de Carnegielaan 1, tegenover het Vredespaleis en midden in de ambassadewijk in Den Haag, wordt herontwikkeld. Eén van de uitgangspunten van de herontwikkeling van villa tot 9 appartementen is om de verloren karakteristieke uitstraling in ere te herstellen.

De vroegere aanbouw wordt vervangen door een nieuwe uitbreiding van ca. 4.000 m². Het ontwerp harmonieert met de villa. Er is zowel een duidelijke scheiding als een natuurlijke verbinding en versmelting tussen de twee gebouwdelen. De ruimten van de 9 verschillende appartementen lopen vloeiend over van bestaand naar nieuw.

Het ontwerp van de uitbreiding, dat wij samen met Braaksma & Roos Architecten hebben uitgewerkt, heeft een licht karakter met de uitkragende balkons en stalen shutters voor grote glazen schuifpuien. Hierdoor krijgt het ontwerp van binnenuit een mooie transparantie naar de groene omgeving maar beidt het ook een hoge mate van privacy voor de bewoners.

Garage opgenomen in tuinontwerp
De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex. Onder de langgerekte vijver bevindt zich de inrit naar de ondergrondse parkeergarage die naast de villa is gesitueerd. Via een nieuwe ondergrondse verbindingsgang wordt de garage bereikbaar vanuit de villa. In de bestaande villa wordt een nieuw stijgpunt, bestaande uit een trap en lift, gerealiseerd die aansluit op deze verbindingsgang.

Draagvermogen en stabiliteit
Naast de gebruikelijke constructieve aanpassingen bij een transformatie van doorbraken, vernieuwde vloeren en stabiliteitselementen is de ondergrond geïnjecteerd om een hoger draagvermogen te creëren en om gelijktijdig de stabiliteit van de grondmuren te waarborgen.