Kindcentrum De Samenstroom

gepubliceerd op:

Het nieuwe kindcentrum ‘De Samenstroom’ in Hellevoetsluis biedt onderdak aan o.a. twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een medisch kinderdagverblijf. Het centrum staat in de wijk Nieuw-Helvoet, dat momenteel wordt herontwikkeld tot woonwijk.

BIM-project

In opdracht van Cordeel zijn wij verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van dit BIM-project. In goede samenwerking met de architect van het gebouw, De Zwarte Hond, en Terberg Totaal Installaties werkten wij het ontwerp in hetzelfde BIM-model uit. Ook bij dit project leverde dat belangrijke inzichten op rondom knooppunten en konden we de verschillende disciplines integraal op elkaar afstemmen.

Maximale flexibiliteit

Bijzonder aan de opzet van het gebouw is dat er geen klaslokalen zijn. De groepen worden hier samengevoegd tot zogenaamde clusters van 75 kinderen en drie leraren. Deze clusters hebben behoeften aan grote ruimten. Om dit mogelijk te maken zijn vloeren toegepast met een grote overspanning van wand tot wand. Hierdoor is de ruimte flexibel in te delen voor de clusters, toiletten, instructieruimten, spreekkamers en bergingen. Door deze flexibiliteit zijn aanpassingen in de toekomst goed mogelijk.

Multifunctioneel

In het centrum van de school is een groot binnenplein waarin de teamruimte, de bibliotheek en leerpleinen liggen. De ruimte is multifunctioneel en wordt na schooltijd gebruikt als buitenschoolse opvang en in het weekend als kerk. Hier is ruimte voor grote vieringen, waarbij de trappen als tribune functioneren. De hoogteverschillen zorgen voor openheid en overzicht.

Rondom het binnenplein liggen de verschillende ruimten waar de kinderen les krijgen. Er zijn kleine instructieruimten, grote overzichtelijke ruimten en hoeken en nissen. De begane grond is de plek voor de jonge kinderen, de verdieping voor de ouderen.
De begane grond heeft een gevel met veel glas en is voorzien van een rondom doorlopende veranda dat niet alleen als zonwering functioneert maar ook als buitenlesruimte gebruikt kan worden.

Kortom een centrum waar alles samenstroomt.