Lab DSM Biotechnology Center opgeleverd

gepubliceerd op:

Het nieuwe laboratorium van DSM Food Specialities (DFS), ook wel Lab 6 genoemd, is opgeleverd. Deze Research & Development faciliteiten zijn ondergebracht in het DSM Biotechnology Center in Delft.

Lab 6 is de eerste stap in het zogenaamde Fit4Future-programma. Dat is het herinrichtingsplan voor het westelijk deel van het DSM Delft terrein als biotechnologiecentrum.

Samen ontwerpen
De nieuwbouw bevat laboratoria, kantoren en vergaderruimten en is geschikt voor 350 medewerkers. Het gebouw, een ontwerp van architectenbureau Cepezed, is mede ontworpen door de gebruikers omdat zij de werkprocessen het beste kennen. Dit heeft onder andere geleid tot hoge en lichte ruimtes en een heldere en eenduidige scheiding tussen laboratoria en kantoren.

BIM
Van ontwerp tot en met de uitvoering is dit project volledig in BIM uitgewerkt. Dit model heeft tijdens deze integrale aanpak veel meerwaarde geleverd tijdens de korte engineeringsfase. Hierbij leverden de tweewekelijkse clashcontroles samen met Heijmans een belangrijke bijdrage.

Inventief
Onze inventiviteit konden wij kwijt in het ontwerp van de gevelconstructie. Met het oog op kosten en esthetische uitstraling hebben wij de constructie met de bouwkundige gevel ge├»ntegreerd. Zo hebben we rondom het gebouw dragende stalen gevelstijlen toegepast. Op deze gevelstijlen is direct de bouwkundige gevel gemonteerd. Door dit te doen voorkom je de toepassing van veel aluminium stijl- en regelwerk. Bovendien geeft deze oplossing esthetisch een duidelijke ritmiek die niet wordt onderbroken door dragende kolommen. Door de kleine hart op hart afstand van de kolommen zijn balken op verdiepingsniveau niet nodig omdat deze overspanning eenvoudig in de hoogte van de vlakke plaatvloer kan worden gemaakt.

Het nieuwe lab is 8 april opgeleverd en wordt de komende tijd verder ingericht voor gebruik.