Nieuw mortuarium Schiphol

gepubliceerd op:

Schiphol krijgt in opdracht van Schiphol Real Estate een nieuw mortuarium dat bestaat uit een ontvangstruimte met kantoor, een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en een koeling.

We staan er niet vaak bij stil maar ook vervoer van overledenen is een aspect van een luchthaven. Het gaat daarbij om repatriëring van en naar Nederland waarbij overledenen korte tijd in het mortuarium op Schiphol verblijven.

BREEAM Outstanding en Cradle to Cradle
Het mortuarium van Schiphol gaat een duurzaam gebouw worden. Er gaat een duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding behaald worden. Verder wordt er gewerkt vanuit het principe Cradle to Cradle (C2C), waarbij een positieve voetafdruk op het milieu een streven is. Gebruikte materialen moeten na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Tijdens het ontwerpproces wordt direct rekening gehouden met de duurzaamheid van materialen. Daarnaast heeft er een sterke focus gelegen op de mogelijkheid van hergebruik van constructies.

“Schiphol heeft de ambitie om een ‘Zer0 Waste-luchthaven’ te worden in het jaar 2030” zo zegt Martijn Horsman van Schiphol Real Estate op de site van Cobouw.

In november wordt het nieuwe mortuarium aan de Jan Plezierweg op Schiphol in gebruik genomen.