Nieuwbouw woonzorgcentrum d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel vordert gestaag

gepubliceerd op:

Deze week keurde collega Martin Snel de wapening goed van de eerste verdiepingsvloer van het derde en laatste bouwdeel van woonzorgcentrum d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel.

Het nieuwe woonzorgcentrum bestaat uit drie gebouwen, ontworpen in samenwerking met RoosRos Architecten en De Vries en Verburg als een Design and Build-project.

De bouw verloopt in fases. Gebouw Waterhove werd in april 2021 in gebruik genomen, en het tweede gebouw, Bloesemhove, in mei vorig jaar.
Waterhove biedt plaats aan 44 zorgstudio’s, verdeeld over vier woongroepen met elk 11 appartementen en een gezamenlijke woonkamer.
De hoofdentree bevindt zich in het middelste gebouw, Bloesemhove. Onder deze woontoren, die 35 huurappartementen verdeeld over vijf verdiepingen bevat, bevinden zich een brasserie, winkel en dagbesteding, grenzend aan een gemeenschappelijk terras.

Het laatste bouwdeel, Zonnehove, wordt momenteel gebouwd. Dit gebouw wordt een woontoren met 41 vrije sector huurappartementen, voornamelijk driekamerappartementen, en 9 koopappartementen. Onder Zonnehove bevindt zich een halfverdiepte parkeergarage met plaats voor 44 auto's.

Hier lag voor ons de grootste uitgaging. De wandliggers op de begane grond en eerste verdieping dienen als overgangsconstructie van de wanden in de bovenbouw naar een beperkt aantal kolommen in de parkeergarage. Het inpassen van deze constructie in de indeling van de parkeergarage en de sparingen voor gangzones op de verdiepingen hebben ertoe geleid dat elke wand anders is. De nodige trekbandwapening, ophangwapening en kolomstekken moeten meegenomen worden in het wapenen van de verdiepingsvloeren. Bij de wapeningscontrole bleek dat dit allemaal correct was uitgevoerd.

De drie gebouwen worden verbonden door een verhoogde gang op de eerste verdieping, die als een subtiel vormgegeven brug de bouwdelen met elkaar verbindt. Het woonzorgcentrum d’Amandelhof biedt zo een combinatie van zorg, comfort en moderne woonfaciliteiten voor haar bewoners.

De voltooiing van het project staat gepland in de zomer van 2025, waarna het woonzorgcentrum d’Amandelhof volledig in gebruik genomen kan worden.