Officiële opening Radiotherapiegebouw St. Antonius Ziekenhuis

gepubliceerd op:

Gisteren waren wij aanwezig bij de officiële opening van het nieuwe Radiotherapiegebouw bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.

Sinds 15 november jl. wordt deze nieuwe behandellocatie voor radiotherapie van het UMC Utrecht, naast het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, al gebruikt. Maar nu was het moment van de feestelijke opening. Voor beide ziekenhuizen een belangrijke stap die bijdraagt aan het intensiveren van de samenwerking op het gebied van kankerzorg.

Flexibele draagconstructie voor grote belastingen

Dit nieuwe vierlaagse Radiotherapiegebouw huisvest twee bestralingsbunkers met bijbehorende facilitaire ruimtes. De draagconstructie bestaat deels uit een gewichtsbesparende breedplaatvloer op kolommenstructuur en uit kanaalplaten op dragende prefab gevels. Stabiliteit is geborgd door de prefab gevels en bunkerwanden.

De ontworpen draagconstructie is flexibel en kan grote belastingen opnemen. Door de snelle ontwikkeling van medische apparatuur wilde het ziekenhuis een flexibel gebouw waar later nieuwe medische apparatuur kan worden geplaatst, ook als deze zwaar zijn. Zo is de begane grondvloer ontworpen om 15kN/m2 aan veranderlijke belasting te dragen en is onder de gehele vloer een waterdichte kruipruimte met betonnen ondervloer aangebracht.
Daarnaast is op de eerste verdieping nog een zone voor toekomstige MRI’s opgenomen en zijn de gevels zo ontworpen dat er grote delen tijdelijk kunnen worden verwijderd om grote apparaten naar binnen te kunnen hijsen.

Een mooi stukje interieurarchitectuur is het in het oog springende schoonbeton met houtreliëf.

Partners projectteam

Fijn om samen met de partners van het projectteam, bestaande uit Ptg Advies, Gortemaker Algra Feenstra architecten, Halmos Adviseurs, Bouwbedrijf De Vries en Verburg en Nobel Bouwmanagement, bij deze opening te zijn en de goede samenwerking te onderstrepen.