Officiële opening van 3 nieuwe onderwijsgebouwen van het Óscar Romerocollege

gepubliceerd op:

Het Óscar Romerocollege vierde afgelopen vrijdagmiddag de feestelijke opening van drie nieuwe schoolgebouwen op haar campus, een mijlpaal die de bloeiende onderwijssector van Dendermonde verder versterkt.

Het ontwerp van de hoofddraagconstructie van deze drie nieuwe gebouwen, tot stand gekomen via een Europese aanbesteding met Gortemaker Algra Feenstra, werd door ons gerealiseerd. Een integraal onderdeel van dit ontwerp was het stedenbouwkundig plan dat de drie campussen in de binnenstad met elkaar verbindt, van kleuteronderwijs tot voortgezet onderwijs.

De Campus van Duyse is een multifunctioneel gebouw, met een sporthal op de tweede verdieping. Dit gebouw dient zowel de scholengemeenschap als andere organisaties in de omgeving. Aan de buitenzijde zorgt een karakteristieke buitentrap, uitgevoerd in prefab, dat de bestaande kloosterkapel bereikbaar is vanuit de publieke ruimte. De constructie van het gebouw bestaat uit een staalconstructie in combinatie met kanaalplaatvloeren.

Langs de Promenade staat nu Campus Nachtegaal-Noordlaan, dat perfect past bij de uitstraling van de al bestaande Campus Noordlaan. Dit nieuwe gebouw herbergt 17 klaslokalen verspreid over vier verdiepingen. Op de begane grond heeft het atrium een volledig glazen gevel, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt op de kerk en het atrium van de Noordlaan.
De constructie is een mix van kanaalplaatvloeren en dragende prefab gevels, waarin stalen liggers zijn geïntegreerd met staalbetonkolommen. Om de stabiliteit te waarborgen zijn er betonwanden en opvallende Willemsankers aanwezig achter de glazen gevels.

Het derde nieuwe schoolgebouw, Buitengewoon Basisonderwijs Sas, is volledig opgetrokken uit hout en biedt onderdak aan een kleuter- en basisschool, therapieruimten en een personeelsruimte. De houtskeletbouw vormt hier de draagconstructie van de wanden, terwijl de houten liggers van de dakconstructie zichtbaar blijven voor een warme uitstraling. De voor hout relatief grote overspanningen (7,2m), geven het gebouw een ruime uitstraling.
Elk klaslokaal van Buitengewoon Basisonderwijs Sas heeft zijn eigen identiteit dankzij de zes golvende wanden die verspringen en biedt directe toegang tot de centrale ruimte, met een eigen speelplaats grenzend aan het lokaal.

Tijdens de officiële opening waren alle betrokken partijen en ons projectteam aanwezig om met trots het resultaat te bewonderen.

Zie voor beeldimpressies onze projectpagina van het 'Óscar Romerocollege'.