Oud stationspostgebouw transformeert

gepubliceerd op:

Na vele jaren van leegstand krijgt dit omvangrijke rijksmonument in Den Haag een nieuw leven met woningen, logies en dienstverlening.

Icoon in Den Haag
Het Stationspostgebouw is een uniek gebouw. Ontworpen door toenmalig Rijksgebouwmeester G.C. Bremer en gerealiseerd in de periode 1939-1949. Het monument is niet alleen uniek door de architectuur maar ook door de centrale ligging. Naast station Hollands Spoor en op steenworp van het centrum en de wijken Laakhaven en Binckhorst, biedt het volop kansen voor wonen en werken.

Herontwikkeling
De huidige eigenaar, de Antwerpse ontwikkelaar LIFE, heeft deze kansen aangegrepen en gaat het gebouw herontwikkelen tot een woon-werkconcept. Hierbij wordt de combinatie van ca. 300 woningen en logies – met de mogelijkheid tot short stay – ondersteund door verschillende dienstverleners in de plint.

Een duurzame toekomst
Samen met Braaksma & Roos architecten hebben wij in het ontwerp gezocht naar een goede balans tussen enerzijds het behoud van de kwaliteiten en karakteristieke eigenschappen en anderzijds het optimaal en duurzaam bruikbaar maken van het monument.

Extra bouwlagen
Optimaal gebruik zit in het volume en met name in de drie bestaande bouwlagen met een hoogte van 7 meter. Ruimte genoeg voor de door ons ontworpen vier extra bouwlagen tussen de bestaande vloeren. Met deze oplossing, en het verplaatsen van het trappenhuis en de liftschacht, zijn de door ontwikkelaar LIFE gewenste 300 woningen realiseerbaar.