Park070: duurzaam wonen bovenop de schuilkelder van het oude CBS-gebouw

gepubliceerd op:

Op de plek van het voormalig CBS-gebouw en naast Park ’t Loo wordt in opdracht van BPD Park070 gerealiseerd: een duurzame woonwijk met 229 woningen en appartementen met een gemeenschappelijke binnentuin.

Wonen bovenop een voormalige schuilkelder

Het voormalig CBS-gebouw in Voorburg dateerde uit 1974 met de bijzonderheid dat in de parkeergarage ook een atoomkelder was met plaats voor 5000 personen, bruikbaar in oorlogstijd.

Wij hebben de constructieve mogelijkheden van de atoom- en schuilkelder onderzocht. Op deze bestaande constructie wordt op dit moment Park070 gerealiseerd.

In de herbestemming van bestaand vastgoed is enorm veel mogelijk, mits op basis van originele berekeningen, tekeningen en fundatiegegevens een compleet en betrouwbaar beeld van de constructie gevormd kan worden, benadrukt Erik Verweij, projectleider bij SWINN.
“In dit project was dat goed mogelijk. We zijn al in 2014 uitgenodigd om de draagcapaciteit én mogelijkheden van de bestaande kelderconstructie te onderzoeken. Verschillende uitwerkingen zijn de revue gepasseerd, waarna is besloten om de bestaande atoom- en schuilkelder van circa 12.500 m2 te handhaven en om te bouwen tot parkeerkelder, inclusief bergingen en technische ruimten.

Op, half over en naast de kelder worden de 229 moderne stadswoningen en appartementen van verschillende grootte gebouwd.”

Publicatie

In onze publicatie van het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw leest u meer over dit project en onze rol.