Restauratie Nieuwe Kerk Delft
De restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft is in volle gang. Naast herstelwerkzaamheden betreft dit ook de herinrichting van de Nieuwe Kerk. Dit alles wordt uitgevoerd onder verantwoordelijk-heid van Van Hoogevest Architecten.
In de komende periode worden de winkel en entree vernieuwd en wordt er vloerverwarming aangebracht. Bij deze aanpassingen heeft Van Hoogevest SWINN betrokken gezien onze ruime ervaring op het gebied van restauraties en renovaties van monumentale gebouwen.
Winkel en entree
De winkel en entree voor de toeristische exploitatie worden vernieuwd. Het wordt zo ingericht dat er beter wordt ingespeeld op de opvang van grote groepen mensen tegelijk. De winkel wordt opgebouwd met een staalconstructie en een eigen fundering en komt open in de kerkruimte te staan.
De torenhal wordt verbouwd tot ontvangstruimte met een extra tochtportaal. Dit portaal is opgebouwd uit een lichte staalconstructie en glas op een eigen fundering en wordt voorzien van twee tourniquets. Om deze ruimte meer sfeer te geven en de grote hoogte te benadrukken krijgt de toren nieuwe verlichting.
Technische installaties
Naast het moderniseren van de elektrische installatie en beveiligingsvoorzieningen worden de verouderde verwarmingsketels vervangen. De vloeren in het middenschip en de zuidbeuk worden hersteld en tegelijkertijd wordt er vloerverwarming aangebracht. Verder wordt de geluidsinstallatie vervangen en wordt de Nieuwe Kerk beter verlicht door een professioneel lichtplan.
Geheim ontrafeld
Het restaureren van monumenten blijft boeiend ook door de kans op bijzondere archeologische vondsten.
De twee kokers die twee weken geleden werden gevonden zijn donderdag 24 november door Wilco Blaak, hoofd Oude en Nieuwe Kerk, geopend. Dit werd live uitgezonden door de NOS, waarbij het geheim ontrafeld werd. Beide kokers bevatten een stuk perkament. De één met een hele lange lijst namen van militairen uit 1834. De ander met een korte boodschap over de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft in 1924. De kokers zaten verstopt achter een gedenksteen en de bedoeling is dat de inhoud uiteindelijk weer terug in de muur van de kerk verdwijnt.