Toonaangevende transformatie

gepubliceerd op:

Het voormalige Haagse Stationspostgebouw is getransformeerd tot een state-of-art kantoorgebouw voor onder andere PostNL. Deze transformatie had constructief de nodige voeten in aarde.

In het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw komen onze collega’s Jorick van Otterloo en Erik Verweij aan het woord.

“Een transformatie van dit kaliber zie je niet vaak”, zegt hoofdconstructeur Jorick. “Alles kwam hier samen. We hadden te maken met een bijzondere bestaande constructie en een uitdagend nieuw ontwerp. Bovendien is het Stationspostgebouw een Rijksmonument. Binnen deze context zochten we in nauwe samenwerking met de architect, de installateur en de bouwfysisch adviseur naar de optimale oplossing.”

Vooral de vier tussenverdiepingen en de vele sparingen voor de installaties vereisten veel reken- en tekenwerk. De constructeurs van SWINN waren hier van ontwerp tot oplevering verantwoordelijk voor.

Extra tussenvloeren

Het vernieuwde gebouw bestaat uit een publiek toegankelijke begane grond met een atrium, ontmoetingsplekken en horecavoorzieningen. Vanaf de eerste verdieping beginnen de kantoren.
De zuidwestvleugel was oorspronkelijk opgebouwd uit vier dubbelhoge verdiepingen, bedoeld voor de grote postverwerkingsmachines. “De uitdaging van het nieuwe ontwerp lag vooral in het toevoegen van de vier tussenvloeren binnen de dubbelhoge verdiepingen. Een belangrijke oplossing is dat we aan de oorspronkelijke draagstructuur nieuwe draaglijnen toevoegden”, aldus Erik.

Via deze link leest u onze Stedenbouw-publicatie.
Voor de vakgenoten onder ons, leest u in een eerder verschenen artikel in Cement alles over de bijzondere elementen en constructieve uitdagingen van deze toonaangevende transformatie.