Villa Carnegie dingt mee naar de ARC19 Award

gepubliceerd op:

De statige villa aan de Carnegielaan in Den Haag dingt terecht mee naar de ARC19 Award, categorie ‘Detail’. De karakteristieke uitstraling van de villa is in ere hersteld en omvat prachtige details. Meest opvallend zijn het de stalen shutters, het dynamische gevelbeeld en het hekwerk zowel qua structuur, materiaal als kleur.

Het karakteristieke begin 20e-eeuwse kantoorpand is herontwikkeld en uitgebreid tot 9 luxe appartementen met een ondergrondse parkeergarage.
De vroegere aanbouw is vervangen door een nieuwe uitbreiding van ca. 4.000 m² en het ontwerp hiervan harmonieert met de villa. Er is zowel een duidelijke scheiding als een natuurlijke verbinding en versmelting tussen de twee gebouwdelen. De ruimten van de 9 verschillende appartementen lopen vloeiend over van bestaand naar nieuw.

Het ontwerp van de uitbreiding, dat wij samen met Braaksma & Roos Architecten hebben uitgewerkt, heeft een licht karakter met de uitkragende balkons en stalen shutters voor grote glazen schuifpuien. Dit heeft geresulteerd in een krachtige verbinding met de groene omgeving en biedt ook een hoge mate van privacy voor de bewoners.

Garage opgenomen in tuinontwerp

De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex. Onder de langgerekte vijver bevindt zich de inrit naar de ondergrondse parkeergarage die naast de villa is gesitueerd. Via een nieuwe ondergrondse verbindingsgang is de garage bereikbaar vanuit de villa. In de bestaande villa is een nieuw stijgpunt, bestaande uit een trap en lift, gerealiseerd die aansluit op deze verbindingsgang.

ARC19 Awards

De ARC19 Awards is een initiatief van de Architect met als doel het ontwerpvak zichtbaar te maken voor een groot publiek. Per catergorie worden 3 projecten voorgedragen als nominaties. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 7 november in Amsterdam.
Meer informatie over de inzending door Braaksma & Roos Architecten leest u in de Architect.