Watertoren Zwijndrecht wint Watertorenprijs 2019!

gepubliceerd op:

De prijs, een initiatief van de Nederlandse Watertoren Stichting, wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een watertoren die recent de beste herbestemming realiseerde.

Het beeldbepalende rijksmonument aan de oever van de Oude Maas is getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw.
De 120 jaar oude watertoren van Zwijndrecht werd eind 19de eeuw ontworpen door architect F.A. de Jongh. In 1964 werd bij de renovatie van de toren de originele kap verwijderd en vervangen. Maar met de nieuwe bekroning, is de toren in oude glorie hersteld.

Het project is uniek door de bijzondere ligging, de onaangetaste onderbouw en de eigenzinnige nieuwe kap die opgetild is. “Een subtiele ingreep met een enorme kwaliteit” aldus jurylid Henk van der Veen.

Renovatie met oog voor originele architectuur

Projectontwikkelaar ISA Ambacht heeft de toren volledig laten renoveren. De buitenzijde is gereinigd en de kozijnen zijn opnieuw behandeld. Alles vanuit de houding van het respecteren en - indien mogelijk - terugbrengen van de originele architectuur. Op sommige plekken kreeg het gebouw een eigentijdse toevoeging.

Nieuwe kroon

Een prachtige klus waarbij wij de oplossing hebben bedacht, waarmee de nieuwe kap op de grond is opgebouwd en compleet met gevel en beglazing boven de originele watertank van de toren is gemonteerd. In de kap zitten speciale staalconstructies met ankers die het mogelijk maakten om het geheel op te tillen.

Het constructief ontwerp

Voor het ontwerp is gekeken naar de oude, historische kap die in 1897 met veel details werd opgeleverd. De nieuwe kap is geheel bedekt met zink, net als het originele dak van de toren en is hiermee een hervertaling van wat het ooit geweest is.

Een kroon op de toren én op ons constructieve advieswerk.