Wonen in oud Rotterdams schoolgebouw

gepubliceerd op:

Het schoolgebouw aan de Maximiliaanstraat in Rotterdam wordt herontwikkeld tot 6 herenhuizen met een grote tuin en 2 royale loftappartementen. In opdracht van This Side Up Ontwikkeling wordt voor deze transformatie de binnenzijde van de school gestript.

Hoewel het pand uit 1914 geen monument is, is het gebouw van architectonische waarde door de bakstenen gevels met fraaie metselwerkdetails, de houten kozijnen en de glas-in-lood ramen aan de voorzijde. Deze details blijven bewaard evenals de draagmuren en vloeren die in de huidige staat gebruikt worden.

De 6 herenhuizen van het project ‘Maximiliaan’ bevinden zich op de begane grond en op de eerste verdieping. Deze huizen krijgen een enorm open karakter door de vrije hoogte in de verblijfsruimten van 4,25 m1 in combinatie met de hoge ramen in de achtergevel. De plattegronden zijn allesbehalve standaard doordat de constructieve structuur van het gebouw niet is aangepast.

Elke koper heeft de mogelijkheid zijn eigen wensen in het ontwerp mee te nemen. Onder twee huizen bevindt zich een oude stookkelder. Voor de ene toekomstige eigenaar sluiten we deze af. De ander heeft ervoor gekozen de kelder te gebruiken. Hiervoor wordt een 1,4 meter hoge entresolvloer op de begane grond gerealiseerd waarin zich de trap naar de kelder bevindt.

Via de verhoogde Delftse stoep zijn de entrees toegankelijk die zich in de voorgevel aan de Maximiliaanstraat bevinden. Hier is ook de gemeenschappelijke entrée voor de 2 loftappartementen die gesitueerd zijn op de tweede verdieping. Beide appartementen krijgen door de kapconstructie en het toevoegen van een inpandig dakterras en extra dakvensters een lichte, open ruimte.