Wonen in voormalig zwembad

gepubliceerd op:

Het voormalige Sportfondensenbad Schiedam wordt getransformeerd tot 17 houten woningen op de bestaande ondergrondse kelders van het zwembad, die als parkeergarage worden verbouwd.

‘Het Stadsbad’ is de naam van dit woningbouwproject dat wij, in opdracht van Steenstraat BV, samen met Stats Architecten hebben ontworpen en waarvoor wij de hoofddraagconstructie gaan opzetten en uitwerken.

Een stukje geschiedenis

Met de bouw van het Sportfondsenbad werd in 1933 begonnen. Via particulieren die spaarden via zogenaamde ‘spaarkassen’ – een soort crowdfunding avant la lettre – werden door heel Nederland Sportfondsenbaden gebouwd, waaronder deze in Schiedam.
Op 18 november 1934 opende het bad zijn deuren, dat de mogelijkheid bood om door een te openen schuifdak in de open lucht te zwemmen. Na 60 jaar dienst te hebben gedaan, sloot het bad eind januari 1994.
Sindsdien heeft de locatie, ondanks vele plannen en initiatieven, nog geen definitieve nieuwe bestemming gekregen. Met ‘Het Stadsbad’ komt daar verandering in.

Houten bouwconstructie

Het bovengrondse deel van het zwembad wordt gesloopt en maakt plaats voor 17 woningen in een houten bouwstructuur. De lichte, geprefabriceerde houtconstructie bespaart gewicht en heeft belangrijke milieuvoordelen door een positieve bijdrage in de CO2-balans.
De mos-sedumdaken geven voor een fraai uitzicht over de daken en de grote diversiteit aan beplanting zorgt voor een comfortabel, groen woonmilieu.

De kelders en overige ruimten reiken tot circa zes meter onder maaiveld en bestrijken vrijwel de hele footprint van het gebouw. Deze kelders worden getransformeerd tot een parkeerkelder met 26 parkeerplaatsen en bergingen.

Naar verwachting starten de werkzaamheden in het tweede kwartaal 2021, waarna de woningen eind 2022 gereed zijn.
Meer over de geschiedenis en de uitwerking van dit project leest u op www.hetstadsbad.nl.