Project

Bedrijfsruimte Metacon

Een bedrijfshal van 11.000 m² voor een modern en geavanceerd machinepark, met een 3-laagse kantoorruimte van 1.500 m² daaraan vast.

Locatie:
Moordrecht
Opdrachtgever:
Metacon - Moordrecht
Architect:
Ontwerp- en Tekenburo Leenen - Waddinxveen
Aannemer:
Vergeer Planontwikkeling - Reeuwijk

Projectinformatie

Maatpak

Eind dit jaar is de grote hal van 11.000 m2 gereed, samen met de 3-laagse kantoorruimte van 1.500 m2. De posities van de vele kolommen zijn perfect afgestemd op het gebruik van deze ruimte. “Zeer belangrijk dat het werkproces van Metacon er uitstekend tussen past”, gaat Westerman verder. “De nieuwbouw en het specifieke productieproces zijn goed tegen het licht gehouden, en worden strak in het bedrijf geïmplementeerd. Ze krijgen hierdoor een echt maatpak, met een courante gebouwwaarde voor de toekomst.”

Meest economische constructie

“Naast het logistieke verhaal stuurden we ook op de meest economische constructie. Een kilo staal besparen per vierkante meter levert in deze hal al enorm veel op. Hier en daar winnen we zelfs 10 tot 15 kilo per vierkante meter, dat scheelt een paar ton. Snel verdiend voor je opdrachtgever door slim omgaan met profielkeuzes. Door liggers zó neer te leggen dat we de dakplatenoverspanning maximaal benutten, kunnen we met minder staal toe in de constructie. De randvoorwaarde van de kraanbanen van elk 3,2 ton beperkte enigszins onze mogelijkheden in de kolomafstanden. Die noodzakelijke kraanbaanliggers, bijna een kilometer aan profiel, drukte letterlijk een stempel op het ontwerp.”

Vroeg aan tafel

“Het is heel belangrijk juist in een vroeg stadium al aan tafel te zitten. Dan is het ontwerp nog kneedbaar en kun je met elkaar de discussie aan. Later bijsturen is altijd moeilijker. En duurder. De kosten van het project bepaal je echt met het ontwerp.”

Hoge SnelheidsPalen

Het productieproces vraagt hoge vloerbelastingen, tussen de 2500 en 5000 kg/ m2. De basisfundering onder de hal, gevels en dak bestaat uit prefab-palen. De fundering van de vloer van de hal bestaat uit Hoge SnelheidsPalen, vrij dunne paaltjes van 18 cm rond, op een raster van twee meter in het vierkant. Doordat deze paaltjes zo dicht bij elkaar staan is de vloer relatief dun, en is er minder wapening nodig. “Altijd de moeite waard om bij constructies voor grote oppervlakken veel energie te stoppen in het bedenken van het meest economische systeem”, verduidelijkt Westerman. “Dat geldt voor het dak én de vloer. Die 3200 HSP-palen gingen er in rap tempo in, bijna 200 per dag, tegenover gemiddeld 25 prefab-palen. Veel paaltjes, maar wel snel en relatief goedkoop. De keuze voor het juiste type palen reduceerde de dikte van de vloer. En daar wordt SWINN voor betaald, om dit heel goed te doen!”

Optimale vlindervloer  

“Zo worden de binnenvloeren ook pas gestort als de hal helemaal wind- en waterdicht is. Na de fundering en opbouw van de hal scheppen we de meest uitstekende condities om een gevlinderde betonvloer optimaal te kunnen maken. Met een goede kwaliteit, een goede verdichting, en dus ook een goede slijtvastheid.”