Project

Crematorium Duin- en Bollenstreek

Het nieuwe crematorium, met een oppervlak van 3.200 m², heeft twee ontvangstruimten en twee aula’s met 180 respectievelijk 70 plaatsen.

Locatie:
Lisse
Opdrachtgever:
Crematorium Duin- en Bollenstreek - Lisse
Architect:
Architectenbureau Van Manen - Noordwijk
Aannemer:
Du Prie Bouw & Ontwikkeling - Leiden

Projectinformatie

Tussen de bollenvelden in het buitengebied van Lisse ligt het crematorium, waarvan het terrein globaal is opgedeeld in drie delen: entree, gebouw en herdenken.

De essentie van dit project is het creëren van een plek waar men op een waardige manier afscheid kan nemen van een geliefde. Een ingetogen plek die ruimte geeft en laat voor de emoties welke gepaard gaan met het afscheid nemen.

Deze essentie was het uitgangspunt bij het ontwerp en het crematorium voldoet hier zeker aan. Ook architectonisch is het crematorium een mooi project. Architectenbureau Van Manen heeft dit project dan ook ingediend bij de ‘Architect’ voor de ARC17 Award in de categorie architectuur.

Het gebouw is opgedeeld in vier delen, van elkaar gescheiden door gangen. Hetgeen in het gebouw gebeurt, zoals afscheid nemen, is privé en dus besloten. De gevels van het gebouw zijn om die reden grotendeels gesloten. Daar waar de gevels wel open zijn, is, om inkijk vanaf buiten te beperken, een scherm van houten schijven aangebracht. Door reflectie is het hout mede bepalend voor de sfeer in de achterliggende ruimte. Een serie van patio’s voorziet de ontvangst-/condoleancekamers van daglicht.