Project

Geo Universiteit

Het onderwijsgebouw met 9 bouwlagen heeft een bvo van 18.500 m². Half verdiept onder het gebouw is een 2-laagse fietsenkelder en sprinklerbassin.

Locatie:
Utrecht
Opdrachtgever:
Facilitair Service Centrum - Utrecht
Architect:
Inbo Rotterdam
Aannemer:
Wijnen Bouw - Schijndel

Projectinformatie

Faculteit Geowetenschappen in Utrecht flexibel en transparant

Flexibiliteit en transparantie zijn belangrijke begrippen voor nieuwgebouwde schoolinstellingen. Dat geldt ook voor de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ingenieursbureau SWINN ontwierp en begeleidde de constructie, met als resultaat een flexibel en luchtig gebouw. De wens om het gebouw te voorzien van grote vides en daardoor weinig zichtbare kolommen vroegen om een slim constructief ontwerp.

De combinatie van esthetiek en constructie, nodig voor dit project, zorgde voor veel overleg met de architect. Zo is er rekening gehouden in het ontwerp met de uitdrukkelijke wens voor schoonwerkwanden. Door de hoog gestelde eisen aan de uitvoering van de wanden kreeg SWINN de schoonbetoncoördinatieopdracht. De keus voor puntvormig ondersteunde gewichtsbesparende vloeren leverde de architect maximale vormvrijheid op. Daarbij is de vlakke onderzijde van de vloer ideaal voor de installateurs om mee te werken. De gevel is niet dragend gemaakt en verbeeldt de horizontale gelaagdheid van diverse grondlagen: een mooie verwijzing naar de onderwijsinstelling die gebruik maakt van het gebouw.