Project
Herontwikkeling Simeon & Anna (S&A) Strevelsweg
Een nieuw woonzorggebouw met 130 woonzorgplaatsen, 225 zelfstandige huurwoningen en op de begane grond o.a. fietsenstallingen en parkeergarage.
- Locatie:
- Rotterdam-Zuid
- Opdrachtgever:
- MaasWonen - Rotterdam
- Architect:
- KAW - Rotterdam
- Aannemer:
- De Vries en Verburg - Stolwijk
Projectinformatie
In het hart van Rotterdam-Zuid, aan de Strevelsweg naast Zuidplein, komt een nieuw woonzorggebouw op de plek van het bestaande verzorgingshuis ‘Simeon & Anna’, dat aan vernieuwing toe is. Het herontwikkelingsplan omvat 3 woongebouwen met ruime entrees, een trap naar de daktuin op de eerste verdieping en een entree naar de onderliggende parkeergarage.
In de ca. 225 zelfstandige woningen en 130 woonzorgplaatsen kan je tot op hoge leeftijd, en met een beperkte zorg- en hulpvraag, blijven wonen.
De huidige bewoners van het bestaande verzorgingstehuis 'Simeon & Anna' krijgen de gelegenheid om mee te verhuizen.
Daarnaast wordt er voor verbinding met de buurt gezorgd. Een wijkkamer maakt ontmoetingen vanuit de omliggende wijk mogelijk en in de plint komen commerciële ruimtes. Tussen de verschillende gebouwen, ter hoogte van de eerste verdieping, worden twee gemeenschappelijke daktuinen gerealiseerd.
Constructieve aandachtspunten
De hoofddraagconstructie bestaat uit in het werk gestorte betonnen wanden in combinatie met breedplaatvloeren. Op begane grondniveau gaan de wanden gedeeltelijk over in een kolommenstructuur voor een grotere indelingsvrijheid van de parkeergarage en commerciële ruimtes.
Voor de constructie van de daktuin wordt gebruik gemaakt van kanaalplaten met druklaag. Deze worden gedragen door prefab T-liggers en in het werk gestorte kolommen. De kolommen onder de daktuin zijn op een extra belasting berekend, zodat hierboven bomen geplaatst kunnen worden.
De brede prefab balkons (6,6m) van het laagste bouwblok worden opgelegd op consoles. Deze consoles zijn feitelijk de borstweringen van het balkon, die uitkragend aan de bouwmuren zijn bevestigd.
Voor de balkons van de toren is gebruik gemaakt van speciale isokorven waarmee vloer en balkon als 1 geheel werken. Hierdoor kan er een grotendeels inpandig balkon ter grootte van een halve beukmaat gerealiseerd worden zonder dat daar een extra kolom in de gevel benodigd is. Dit heeft als groot voordeel dat er op de begane grond een grotere indelingsvrijheid is ontstaan voor het parkeren.
Gefaseerde bouw
Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd om overlast voor de huidige bewoners en omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Eerst wordt het nieuwe woonzorggebouw (het laagste bouwblok met eigen binnentuin) gebouwd dat naast het bestaande verzorgingstehuis komt te staan. Nadat de huidige bewoners verhuisd zijn wordt in de tweede fase het bestaande verzorgingstehuis gesloopt en worden de overige woningen gerealiseerd.