Project

Liseo Boneriano Scholengemeenschap

De bestaande school is uitgebreid met twee gebouwen. Tussen de bouwdelen is een overdekte buitenruimte gecreëerd.

Locatie:
Bonaire
Opdrachtgever:
Ministerie van BZK en Koninkrijksrelaties
Architect:
Atelier Pro - Den Haag en Jacobs Architekten - Bonaire
Aannemer:
VOF Haafkes - Bonaire

Projectinformatie

Caribische veelkleurigheid

Het aantal leerlingen op het Liseo Boneriano, een middelbare school met MAVO, HAVO en VWO, op Bonaire neemt de laatste jaren toe. Uitbreiding van de school is noodzakelijk om alle leerlingen te kunnen verwelkomen.

Samen met het team atelier PRO architekten en Jacobs architekten ontwierpen wij deze veelkleurige uitbreiding. De galerijen aan de binnenzijde van de school krijgen een festijn aan kleuren. Zo wordt er een eenheid gerealiseerd tussen de nieuwe en bestaande gebouwen.

Buiten, tussen de bouwdelen, is een overdekte ruimte waar zowel de centrale aula als het schoolplein zijn samengetrokken. In de schaduw van de overkapping en gekoeld door de zeewind. Hier kan ook buiten gewerkt worden, een typisch Caribische gewoonte.

Caribische bouwen
Door de open structuur van de school hebben we het beperkte aantal stabiliteitswanden in beton moeten uitvoeren. Daarboven hebben we de traditionele Bonairiaanse bouwstijl met opgesloten metselwerkwanden kunnen toepassen. Om vanwege de aardbevingen niet te veel massa in het gebouw te brengen én vanwege de beperkte lokale verkrijgbaarheid van bouwmaterialen, hebben we de vloeren als staalplaatbetonvloeren uitgevoerd.

Zoals op bijna heel Bonaire bestaat de ondergrond uit kalksteen, ook wel “klip” genoemd. Hierop hebben we het gebouw direct kunnen funderen.