Project

Pathé Schouwburgplein

De Pathé bioscoop is volledig gerenoveerd met o.a. een vernieuwde gevel, horecagelegenheid, extra trappenhuizen en een nieuw interieur.

Locatie:
Rotterdam
Opdrachtgever:
Epicurus - Hoornaar
Architect:
Koen van Velsen - Hilversum
Aannemer:
Dura Vermeer Bouw Heyma - Rotterdam
Arjan de Vos

Pathé Schouwburgplein is een licht geconstrueerd gebouw welke in 1995 bovenop een bestaande parkeergarage is gebouwd. Bij zo´n complexe constructie ga je op zoek naar de partij of persoon die aan de basis heeft gestaan van deze constructie. Deze basis lag bij Jaap Westerman, directeur van SWINN. SWINN kreeg de constructieve uitdaging voor de hele renovatie. Deze uitdaging betrof o.a. het engineeren van de nieuwe horecagelegenheid als ook van het verhogen van de bestaande gevel. Aanvullend dacht SWINN met de aannemer mee over het plaatsen van de gevelhoge steiger op het bestaande plein, waarvan weinig tot geen constructieve gegevens bekend waren. SWINN heeft door haar betrokken en meedenkende inbreng een belangrijke bijdrage geleverd aan het gewenste eindresultaat.

Arjan de VosEpicurus

Projectinformatie

De Pathé bioscoop aan het Schouwburgplein in Rotterdam is volledig gerenoveerd, waarvoor wij de constructieve aspecten hebben ontworpen en uitgewerkt. Een uitdaging die wij met enthousiasme aangingen te meer omdat Jaap Westerman, directeur SWINN, destijds ook als ontwerper bij de nieuwbouw van dit gebouw betrokken was.

Het project bestond uit diverse onderdelen. Zo is er tussen De Doelen en Pathé een horecagelegenheid ontwikkeld wat de doorgang vanaf het station naar het plein een stuk aantrekkelijker maakt. Deze horecagelegenheid is gebouwd op de voormalige inrit naar de ondergelegen parkeergarage. De constructieve uitdaging hierbij was om de extra belasting op een verantwoorde manier naar de fundering af te voeren. Tegelijkertijd is hierbij de voetgangersingang naar de parkeergarage aangepast waarbij extra trappenhuizen zijn ingepast. Een complexe verbouwing die goed inzichtelijk is gemaakt door ons 3D-model waarbij de verschillende fasen: bestaand, sloop én de nieuwe situatie, afzonderlijk zijn aangegeven.

In de fase erna is de volledige gevel van de bioscoop vernieuwd, en deels verhoogd bij de installatieruimte, naar een ontwerp van Koen van Velzen. Constructief lag hier de uitdaging bij de uitvoering omdat zwaar materieel en steigers niet zomaar op het bestaande kelderdek geplaatst konden worden. In nauw overleg met de aannemer is hiervoor een gedetailleerd plan ontwikkeld. Daarnaast is SWINN betrokken geweest bij de uitwerking van de diverse details van de gevelconstructie.

Tot slot is ook het complete interieur van de bioscoop vernieuwd met nieuwe bioscoopstoelen en een IMAX zaal. SWINN heeft hierbij de toename aan belasting gecontroleerd en geadviseerd bij de plaatsing van de projectoren en de geluidsboxen.