Project

Woonzorgcentrum d'Amandelhof

Drie nieuwe gebouwen voor vier groepswoningen met elk 11 zorgstudio’s en 70 appartementen verbonden met een opgetilde gang op de 1e verdieping.

Locatie:
Capelle a/d IJssel
Opdrachtgever:
Zorgorganisatie Cedrah - Capelle a/d IJssel
Architect:
RoosRos Architecten - Oud-Beijerland
Aannemer:
De Vries en Verburg - Stolwijk

Projectinformatie

Het plan omvat de sloop van het huidige d’Amandelhof om plaats te maken voor drie nieuwe gebouwen; modern, pragmatisch, licht en toekomstgericht. Het gebouw dat grenst aan het Amandelpark is voor vier woongroepen van ieder elf dementerende ouderen. Elke woongroep beschikt over elf zorgstudio’s met eigen zitkamer, slaapkamer en badkamer. Deze zijn allemaal gesitueerd in de nabijheid van de gezamenlijke huiskamer. Hier zal worden gekookt, gegeten en er is ruimte voor (spel)activiteiten. Het ademt een gezellige sfeer uit en heeft een knipoog naar het verleden.

In het middelste bouwdeel zit de hoofdentree vlakbij de brasserie, de dagbesteding, de winkel en het terras. Boven dit algemene gedeelte zijn de (sociale) huurappartementen gesitueerd. Vijf woonlagen met ieder zeven appartementen, georiënteerd op het park of uitkijkend richting de Fluiterlaan. Het parkeren gebeurt onder het groen dat aansluit op het Amandelpark en is verzonken in de grond. Verheven boven het park starten de bouwlagen met de appartementen. Vijf woningen per laag. Ieder met een prachtig uitzicht over het park, het water of de aangrenzende laan.

De drie naast elkaar gelegen gebouwen worden met elkaar verbonden door een opgetilde gang op de eerste verdieping. Deze subtiel vormgegeven brug brengt verbinding tussen de bouwdelen, waardoor bewoners, bezoekers en verzorgenden snel en droog op hun bestemming kunnen komen. Het groene landschap loopt onder de brug door en maakt een connectie tussen de aangrenzende wijk en het park. Het nieuwe Amandelhof ligt midden in het groene hart.