Transformatie UWV-kantoor

gepubliceerd op:

Er wordt hard gewerkt aan de transformatie van het voormalig UWV-kantoor aan de Scheveningseweg in Den Haag. Vanaf 2020 kunnen de toekomstige bewoners hun intrek nemen in één van de 143 appartementen, die door onze opdrachtgever Amvest zijn ontwikkeld.

Na een intensief traject met Welstand is een gebouw ontworpen dat perfect past in het statige straatbeeld met oude villa’s. Het resultaat is een duurzaam gebouw, met veel groene buitenruimte, dat is opgezet in twee duidelijke visuele lagen.

Balkons opgehangen aan nieuwe hoofddraagconstructie
De oude kantoorgebouw-indeling is herverdeeld in drie blokken. Om het project financieel haalbaar te maken is een extra woonlaag toegevoegd. In het ontwerp wordt de gevel gestript tot het casco en daarna opnieuw opgebouwd. Voor de bovenste visuele laag is gekozen voor beplating, om gewicht te besparen.

Balkons voor de appartementen, die niet ondersteund konden worden door de originele bouwlagen, zijn constructief opgehangen aan de nieuw geconstrueerde vijfde verdieping die extra berekend is op dit gewicht. Door de beschouwing van de capaciteit van de bestaande constructie, is zonder specifieke maatregelen de extra verdieping mogelijk gemaakt. De onderste visuele laag, bestaand uit metselwerkkaders, wordt opgevangen door de bestaande draagstructuur, met lokaal een constructieve aanvulling.