Atrium als middelpunt

gepubliceerd op:

Het nieuwe energieneutrale gebouw van Van Vulpen krijgt steeds meer vorm. Op het industrieterrein Papland in Gorinchem verrijst een mooi nieuw kantoor met drie bouwlagen naar het ontwerp van Moen & van Oosten.

Op de eerste etage bevinden zich de receptie en kantoorruimtes en daarboven kantoren, twee grote vergaderruimtes en de kantine. Een overkapping zorgt voor de verbinding met de nieuwe éénlaagse werkplaats.

Open karakter

Het kantoor van Van Vulpen heeft een eenvoudige opzet en wordt heel ruimtelijk door het atrium in het midden. Het pand krijgt hierdoor een open karakter, maar wordt geen kantoortuin. De gebruikers krijgen aparte, eigen kantoorruimtes met glazen wanden. Doordat deze minder diep zijn, wordt de gang vier meter breed zodat er ruimte is voor zitjes, een pantry en tafels voor overleg.

Parkeren onder het gebouw

Doordat het industrieterrein geen parkeerruimte biedt, wordt op de begane grond onder het gebouw geparkeerd. Vanuit de garage loop je het kantoor binnen, die als het ware in tweeën is gedeeld. Hier bevind je je in het diepste deel van het atrium en als je naar boven kijkt, kijk je helemaal naar het dak en is de lichte constructie van de vakwerken mooi zichtbaar.

Voor de bovenbouw was het uitgangspunt een modulaire maat van 3,6 meter. Veel kolommen maar wel heel slank, waardoor de constructie in de lichte gevel weggewerkt kon worden. Dit levert een bijzonder rustig beeld op binnen in het gebouw. Het gevolg was wel dat de kolommen niet tot op de begane grond konden doorlopen. Op de begane grond is voor een 5,4 meter stramien gekozen. Hiermee kan efficiënt maar toch ruim geparkeerd worden en het verspringen van de kolommen kon met een beperkte hoeveelheid staal gerealiseerd worden.

De Vries en Verburg legt momenteel de laatste hand aan de afronding zodat het kantoor 2 juli a.s. kan worden opgeleverd.