Beton in zijn zichtbaar mooiste vorm

gepubliceerd op:

Sinds afgelopen juni kunnen inwoners van de kernen Rhoon, Poortugaal en Portland al terecht in het Huis van Albrandswaard. Aanstaande zaterdag is het moment van de officiële, feestelijke opening van het nieuwe gemeentehuis dat opvalt door zijn ronde vormen en de toepassing van veel glas. Bovendien is de gehele betonconstructie in het zicht gebleven.

Voor architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra en in opdracht van de gemeente Albrandswaard heeft SWINN de complete hoofddraagconstructie voor de nieuwbouw ontworpen.

Dynamische gebouwvorm

Het Huis van Albrandswaard is open en transparant naar alle zijden door de ronde vorm, die complexer is dan het sec stapelen van cirkels. Aan de zuidzijde is één cirkel verschoven, waardoor een spel van dakoverstekken ontstaat. “Om de gebouwvorm kracht bij te zetten is gekozen voor constructiebeton in plaats van zichtbeton”, vertelt Alexander van den Berg, projectleider bij SWINN.

De eerste verdieping heeft de grootste oppervlakte. Op deze verdieping is tevens een aansluiting gemaakt met de tribune van de bestaande sporthal. De raadszaal middenin het gebouw is met een meter lager gelegd waarmee het hoogteverschil tussen de sporthaltribune en het viaduct buiten is ondervangen.

Ter ondersteuning van de loopbrug zijn prefab heipalen gebruikt, die op een tussenzandlaag staan. “Om teveel zetting tijdens de gebouwlevensduur te voorkomen, is het gemeentehuis zelf op een diepere zandlaag gefundeerd”, aldus Van den Berg. “Om heitrillingen naar de metrolijn te ondervangen, zijn 32 meter lange HEK combipalen gebruikt. Bovendien zijn de loopbrug en het gemeentehuis gedilateerd. De constructies kunnen dus vrij van elkaar vervormen.”

Publicatie

In onze publicatie van het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw leest u meer over dit project en onze rol.