Bijzonder nieuw stadscarré

gepubliceerd op:

Op het voormalig fruitveilingterrein in Leiden, nabij station Lammenschans, wordt in opdracht van De Raad Bouw binnen afzienbare tijd gestart met de bouw van een uniek stadsblok ‘De Ananas’.

De gebouwdelen met in totaal 375 appartementen zijn door Van Egmond Architecten in een carrévorm, rondom een riante binnentuin, ontworpen en wisselen elkaar af in regelmaat en kleurtinten.
De Raad Bouw tekende voor de bouwkundige werkzaamheden, terwijl SWINN verantwoordelijk is voor het ontwerp en de uitwerking van de hoofddraagconstructie.

Meest efficiënte bouwwijze

“Samen met De Raad Bouw hebben wij gezocht naar de meest efficiënte bouwwijze. Hierbij ging de voorkeur uit naar tunnelbouw”, vertelt Bert Offringa, Projectleider bij SWINN. “We hebben de juiste beukmaten voor de woningen bepaald en op het tunnelsysteem afgestemd. Er is gekozen voor vaste stramienmaten van 5,4 en 7,2 meter, zodat het aantal tunnelmaten beperkt blijft en er snel en efficiënt gebouwd kan worden.”

Artikel in Stedenbouw

In het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw leest u op de pagina's 35-37 meer over dit project. Van de esthetische uitdagingen tot de hoogwaardige afwerking.