Bouw The Mauritz gestart

gepubliceerd op:

Met het volstorten van de oude liftput is de bouw van het nieuwe woongebouw The Mauritz aan de Haagse grachtengordel officieel gestart.

Op de hoek van de Mauritskade en de Willemstraat stond eerst een robuust betonnen kantoorpand. Met uitzondering van de halfverdiepte stallinggarage is dit pand volledig gesloopt. Op deze bestaande garage wordt nu het nieuwe woongebouw 'The Mauritz' met 17 appartementen gebouwd.

Door de ligging in het rijksbeschermd stadsgezicht is een transformatie een complexe opgave. Het nieuwe gebouw vormt, net als het oorspronkelijke kantoorpand, een neutrale monoliet. De uitstraling van het gebouw sluit aan bij de regelmaat van het historische gevelbeeld aan de Mauritskade met haar grote raampartijen, verhoogde plint, ambachtelijk metselwerk en een rustige detaillering.

De 17 appartementen hebben een privé parkeerplaats in de ondergelegen garage en variëren van oppervlak. Het tweelaagse penthouse ligt op de 5e en 6e verdieping.

Constructie op bestaande kelder

Voor de nieuwe constructie zijn de bestaande draaglijnen en punten van de bestaande kelder gebruikt. Om de hogere belastingen vanuit de nieuwe bovenbouw op te kunnen nemen, is de bestaande keldervloer met een extra gewapende betonnen opstort versterkt.
De constructie van het pand bestaat uit prefab betonnen dragende gevels, die tevens de stabiliteit verzorgen, en kolommen. De draagstructuur van het penthouse wordt uitgevoerd in een staalconstructie in combinatie met een lichtgewicht houtskeletbouw.