‘De President’ geeft Haags Verhulstplein nieuw elan

gepubliceerd op:

Het nieuwe woongebouw ‘De President’ is onderdeel van de herontwikkeling van het verouderde kantorengebied aan het Haagse Verhulstplein.

Op de plek van twee leegstaande kantoorgebouwen staat nu 'De President' en omvat 157 appartementen en een tweelaagse parkeergarage. Het woongebouw bestaat uit een laagbouw met 10 bouwlagen en een toren als hoogteaccent met 16 lagen.

Innovatieve tunnelgietbouw

Een primeur in Nederland is de toegepaste tunnelgietbouw met een beuk van 10 meter overspanning, waardoor in één arbeidsgang twee appartementen overspannen konden worden. “Door de grootte van de tunnel kon niet alleen sneller gewerkt worden, maar is ook meer indelingsvrijheid in de appartementen gecreëerd” vertelt Bert Offringa, projectleider.

Complex bouwputontwerp

De parkeergarage is vlak naast een belending gerealiseerd, wat tevens gevolgen had voor het bouwputontwerp. “De onderste laag van de parkeergarage hebben we 5 meter teruggehouden van de belending, zodat we een goede damwand konden realiseren. In overleg met de grondwerker is gekozen voor een CSM (Cutter-Soil-Mix) wand, die trillingsvrij kan worden ingebracht en een optimale stijfheid garandeert. Hierdoor wordt de invloed van de bouwput op de belending zoveel mogelijk beperkt” aldus Offringa.

Gevelkunstwerk uit 1957

Op de kopgevel van het woongebouw is de zogeheten sgraffito van beeldend kunstenaar Harry op de Laak teruggeplaatst, die ooit het voormalige kantoorgebouw aan het Verhulstplein sierde. SWINN heeft ook een bijdrage geleverd aan een nieuw ophangsysteem voor dit markante gevelkunstwerk, genaamd ‘Natuur en Techniek’ dat in 1957 voltooid werd.

Artikel in Stedenbouw

Meer over de tunnelgietbouw, betonconstructie en gevelarchitectuur leest u in het zojuist verschenen vakblad Stedenbouw op de pagina’s 142-144.