Eerste bewoners voor De Ananas

gepubliceerd op:

De eerste sleuteloverdracht vond in maart dit jaar plaats en de eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in één van de 374 appartementen van woongebouw De Ananas in Leiden.

De Ananas is een appartementencarré die wij samen met Van Egmond Architecten hebben ontworpen.
De vijf torens hebben wisselende hoogten en een eigen uitstraling en kleurstelling. In de plint worden naast woningen ook werkunits en horeca-gelegenheden gecreëerd. De torens liggen rond een gemeenschappelijke binnentuin, die op het dak van een tweelaagse parkeergarage wordt gerealiseerd.

De woontorens worden in drie fasen opgetrokken.
De helft van de 140 appartementen van de eerste fase is nu opgeleverd. Inmiddels is het hoogste punt bereikt van de hoogste toren van ca. 60 meter hoog met 70 appartementen, dat als fase 2 wordt gezien met een geplande oplevering begin 2023.
De derde fase met 138 appartementen is inmiddels gestart waarmee het totale project in de zomer van 2023 wordt opgeleverd.

Elke dag een tunnel erbij
Het gehele project is vanaf de 2e verdieping gebouwd met een tunnelbouwsysteem waarbij elke dag één tunnel wordt gestort. Vervolgens wordt direct hier achteraan het HSB binnenspouwblad geplaatst zodat het gebouw ook aan de binnenzijde afgewerkt kan worden.
De onderste twee bouwlagen zijn vanwege de afwijkende vorm en hoogte gebouwd met in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren. Ook de fundering is in het werk gestort waarbij het geheel gefundeerd is op DPA+ palen.

Op de negende bouwlaag zijn tussen de torens vier speciale vrijstaande appartementen toegevoegd. Deze zijn opgebouwd met een staalconstructie en dragend houtskeletbouw en geven een markant beeld aan het gehele complex.

De parkeergarage is gepositioneerd op de onderste twee bouwlagen direct onder de binnentuin. Deze constructie is opgebouwd met een prefab betonnen kolommen- en balkenstructuur en kanaalplaten met een overspanning van 16 meter. Zo ontstaat een uiterst gebruikersvriendelijke parkeergarage zonder hinderlijke kolommen.