Eerste paal voor Woonzorgcentrum Allévo ‘Zierik7’

gepubliceerd op:

Met één druk op de knop heeft Allévo bestuurder Ineke Dekker de eerste paal geslagen, waarmee de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum in Zierikzee officieel is gestart.

Het complex is het antwoord op het vraagstuk: ‘Wat maakt een tehuis een thuis’? Het antwoord op deze vraag is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van 93 voordeuren wat resulteert in een stervormige gebouwmassa waarbij het gebouw opgaat in het omliggende landschap.

Het woonzorgcentrum krijgt de naam ‘Zierik7’, dat verwijst naar de stad Zierikzee en naar de vormgeving van het nieuwe gebouw met zeven vleugels met appartementen.

Eigenaarschap en zelfregie

De nieuwbouw voor Zierik7 heeft als doelstelling bewoners ook in de laatste fase van hun leven een eigen thuis te geven. Verschillende dwaalroutes zijn uitgestippeld, zodat de bewoners vrij zijn om zich te bewegen in het gehele complex. Voor mensen met dementie is dit belangrijk, omdat dit een gevoel van eigenaarschap en zelfregie geeft. Door het gehele gebouw zijn er herkenningspunten te vinden, zowel bij de woningen als de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw.

Houten dakconstructie

Het centrale deel bestaat uit een houten dakconstructie die zichtbaar blijft in de ontmoetingsruimten. Bij constructies die in het zicht blijven, is de interactie tussen architect en constructeur van groot belang. Door de goede samenwerking tussen GAF en SWINN konden hier de juiste constructieve beslissingen worden genomen.

Versprongen bouwmuren

De wooneenheden op de eerste verdieping zijn iets kleiner, waardoor de dragende woning scheidende wanden van de twee bouwlagen niet boven elkaar uitkomen. De zwaar uitgevoerde vloer zorgt hier voor de krachtsafdracht. De dragende wanden geven veel indelingsvrijheid aan de binnengevel. Hierdoor werd een kolomvrije glazen wand mogelijk, met ruim uitzicht op de binnentuin.