Kantoor met hout in de hoofdrol

gepubliceerd op:

Vandaag brengen wij de nieuwbouw voor het Lely Innovations Center in Maassluis onder de aandacht.

Dit Innovations Center bevindt zich in een landelijke omgeving en is daarom ook ontworpen als een soort boerenhoeve.
Het gehele complex bestaat uit vijf gebouwen. Vier gebouwen, met daarin werkplaatsen, opslag en testruimte, zijn uitgevoerd in staalconstructie.

Het kantoor, het vijfde gebouw, is geheel in houtconstructie ontworpen en uitgevoerd. Dit had met name te maken met de totale kosten voor het project. Er is daarom veel aandacht besteed aan de zorgvuldige uitwerking en detaillering van het kantoor.

Het ontwerp

Dit kantoorgebouw is opgebouwd uit gelamineerde houten spanten met daarop houten dakdozen. De gelamineerde spanten zijn opgebouwd met enkelvoudige spantbenen en dubbele liggers. Hierdoor ontstaat een ruimte tussen de liggers waarin lichtlijnen zijn aangebracht.
De gevels zijn ingevuld met HSB met daarop een houten bekleding. De wanden in het kantoor zijn gemaakt van CLT. Ook de verdiepingsvloertjes, waar vergaderruimten zijn gemaakt, zijn uitgevoerd in CLT. De CLT-wanden verzorgen ook de stabiliteit van het gebouw.

Verder is gewerkt met klimaatplafonds tussen de spanten. De leidingen voor deze plafonds lopen door de gelamineerde spanten. Zorgvuldige afstemming met de leverancier over de grootte en positie is hierbij essentieel.

De begane grondvloer is uitgevoerd met geïsoleerde kanaalplaatvloeren en het geheel is gefundeerd op een paalfundering.

SWINN heeft het volledige constructieve ontwerp gemaakt en de begeleiding tijdens de uitvoering van de constructie verzorgd.

Bouwen met hout

In Nederland verrijzen steeds meer mooie houtbouw projecten en de populariteit neemt nog altijd toe. Niet alleen voor woningen maar ook voor andere doeleinden. Graag dragen wij in onze rol bij aan een duurzamere wereld.

Als hoofdconstructeur is het onze ambitie om zoveel mogelijk houtprojecten te ontwerpen. Gelijk in de ontwerpfase maken wij houtskeletbouw als bouwsysteem en hout als bouwmateriaal bespreekbaar bij opdrachtgever en het ontwerpteam.